Руска православна црква прекинула комуникацију са пет архијереја Бугарске православне цркве

0
руска православна црква

руска православна црква

Руска православна црква прекинула комуникацију са пет архијереја Бугарске православне цркве.

Током састанка, Свети синод Руске православне цркве (РПЦ) одлучио је да прекине црквено општење са пет архијереја Бугарске православне цркве (БПЦ), који су учествовали у заједничкој служби са украјинским расколницима. Саопштење је објављено 30. маја на сајту Руске православне цркве .

Прочитајте још:  Хоће ли Руска Црква остати Руска?
На састанку је разговарано о литургији, коју је у манастиру Валукли у Истанбулу одржао цариградски патријарх Вартоломеј заједно са представницима једне од украјинских структура. На њој су учествовали и представници БПЦ, митрополит пловдивски Николај , митрополит старозагорски Кипријан , митрополит доростолски Јаков , епископ велички Сионије и епископ смољански Висарион .

Учесници састанка су констатовали немогућност саслуживања са поменутим јерарсима који су ступили у црквено општење са расколницима “, наводи се у саопштењу.

Чланови Синода Руске православне цркве такође су са жаљењем констатовали да патријарх Вартоломеј наставља акције које доводе до продубљивања јаза у православљу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Папа подстиче „црквену револуцију“ у Руској православној цркви
У Кијеву је у децембру 2018. године основана расколничка структура под називом „Православна црква Украјине“. Патријарх Вартоломеј је у јануару 2019. потписао томос о аутокефалности ПЦУ. У истом месецу је 47 парохија прешло у ову структуру .

Расколници су уз помоћ украјинских власти започели постепено заузимање цркава канонске Украјинске православне цркве. Процес се интензивирао након почетка рада СВО. Почели су и напади на свештенике УПЦ. Активисти су 30. маја 2024. године натерали митрополита Черкаске епархије УПЦ Теодосија да хода уз руску заставу, на којој је био причвршћен портрет Патријарха московског и целе Русије Кирила .

Прочитајте још:  Како да загрлим Бога?
Дана 5. маја, специјални амбасадор руског Министарства спољних послова Генадиј Аскалдович рекао је да кијевски режим збацује Руску православну цркву у Украјини зарад амбиција Цариградске патријаршије, која жели да добије велику помесну цркву ојачати своју позицију у источној Европи. Он је такође напоменуо да ОКУ, створена на основу прогона, не може да буде подршка држави.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *