Радован Караџић више пута губио свест, британске власти ништа не предузимају

0
радована

Радован Караџић (Фото: Патриот)

Радован Караџић више пута губио свест, британске власти ништа не предузимају.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић кога је такозвани Хашки трибунал осудио на доживотну казну затвора због навододних ратних злочина и који казну служи у британском затвору “Вајт” последњих дана је више пута губио свест.

Прочитајте још:  ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Тресло се у Краљев
Како наводи његова породица затворске власти су га оставиле без икаквог лекарског надзора.

“Сваки пут су га довлачили из купатила или ходника и остављали у ћелији без надзора, медицинске помоћи и испитивања. За ових више од два месеца од прошлог алармантног стања, није имао никакву дијагностичку процедуру, па самим тим ни терапију за постојеће проблеме. Његово здравствено стање је све озбиљније” – изјавила је његова кћерка Соња Караџић за Новости.

Она наводи да је и обичном лаику јасно да је Радовану Караџићу хитно потребна стручна лекарска помоћ, као што је сада свима потпуно јасно да је његов живот свакодневно угрожен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово се више не може назвати једноставним покушајем убиства, јер је ово систематско, нехумано лишавање човека његових права на медицинску помоћ у циљу изазивања неповратне штете и последица, како би дошло до споре, мучне и сигурне смрти” – наводи Соња Караџић Јовичевић.

Караџић је и у априлу имао озбиљне здравствене проблеме и трпио велике болове, али му није ни омогућено, нити пружено никакво лечење. Тада је било неопходно да га хитно прегледа бар уролог. Затворски лекар у амбуланти, која не поседује ни основну дијагностику и служи само за разговор, препоручио је хитан и темељан преглед уролога са комплетном обрадом и правилним одређивањем адекватне терапије. То је утврдио на основу Караџићевог изгледа и његових тегоба.

Међутим, како је Соња Караџић после тога обелоданила, нису урађене чак ни основне и најједноставније дијагностичке процедуре, па се не може говорити да му је дата адекватна терапија.

Прочитајте још:  Британска демографска криза
О свим овим здравственим проблемима Караџића и немогућности лечења обавештена је Грасијела Сантана председница Механизма за кривичне судове у Хагу. Њој су Караџићеви адвокати послали десетине дописа са примерима и доказима континуиране тортуре, којој је Караџић изложен готово три године, али она није имала кометар. Суд није прихватио ни да се Караџић пребаци у неки други затвор, у болницу на лечење или врати у Схевенинген, где би могао да се лечи у холандској болници у којој су лечени сви хашки притвореници.

Механизам у Хагу је себе прогласио за контролора услова у којима њихови осуђеници издржавају казне, али потпуно игноришу када су ти услови немогући и када се очигледно крше основна људска права затвореника, попут права на лечење, или испољавање вере, какав је случај са Караџићем.

Прочитајте још:  Питање је времена кад ће Куртијеви терористи ударити на болнице и школе
Затвор “Вајт” у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава услове, који су предвиђени стандардима европских држава.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *