Предмет “државни удар”: Специјални тужиоци тражили да се Мандић и Кнежевић осуде на по пет година

0

Неколико сати трајало је јуче у Вишем суду у Подгорици изношење завршних речи специјалних тужилаца Зорана Вучинића и Синише Милића у поновљеном судском поступку у предмету познатом као “државни удар”. Почело је у осам сати, а завршено је нешто после 17 часова. Тужиоци су предложили суду да се организатори криминалне групе, руски држављани Едуард Шишмаков осуди на 15 година затвора, а Владимир Попов на 12 година, пишу “Вијести”.

Затражили су да се бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић осуди на јединствену казну од осам година затвора. За Предрага Богићевића и Немању Ристића предложено је у завршној речи казна од по седам година затвора.

За лидере бившег Демократског фронта (ДФ) Андрију Мандића и Милана Кнежевића, тужиоци су затражили по пет година затвора.

За окривљену Бранку Милић је предложена казна од стране тужилаштва три године затвора, док је за Милана Душића и Србољуба Ђорђевића затражено по годину и шест месеци, а за Драгана Максића година и девет месеци затвора.

За возача бивших лидера Демократског фронта Михаила Чађеновића, тужилац је затражио годину и шест месеци затвора, док је за Кристину Христић предложено изрицање условне казне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тужиоци су прочитали завршну реч коју је припремила заступница оптужбе Јелена Протић, која је на боловању. Специјално тужилаштво је у целости остало при ранијој оптужници и затражило од специјалног већа којим председава судија Зоран Радовић да окривљене огласи кривим и казни по закону.

Тужилац Вучинић је незнатно изменио и прецизирао оптужницу, али је правна квалификација кривичних дела остала неизмењена.

Неколико сати детаљно су прочитали и анализирали одбране окривљених, исказе саслушаних сведока као и сведока сарадника Саше Синђелића. Подсетили су на материјалне доказе који се налазе у списима предмета. Сматрају да су одбране окривљених оповргнуте исказима саслушаних сведока и проведеним доказима на главном претресу, а посебно исказом сведока сарадника Саше Синђелића.

Прочитајте још:  Црна Гора спремила нови план за бруталну отимачину светиња Српске православне цркве

Оптужница је подигнута против Шишмаков Едуарда , који је у бекству, Владимира Попова, држављанина Руске Федерације, Братислава Р. Дикића, Предрага С. Богићевића, у бекству, Немање М. Ристића, Милоша Г. Јовановића, Србољуба Т. Ђорђевића, Кристине Р. Христић, Бранке Ј. Милић, Милана Ж. Душића, Драгана М. Максића, Михаила М. Чађеновића, возача лидера ДФ-а, као и Андрије В. Мандића и Милана Д. Кнежевића.

Према наводима оптужнице, окривљени Шишмаков и Попов су извршили кривично дело стварање криминалне организације, као и окривљени Дикић, Богићевић, Ристић, Јовановић, Христић, Милић, Душић, Максић, Ђорђевић, Чађеновић, Мандић и Кнежевић. Окривљени Шишмаков и Попов су као саизвршиоци извршили кривично дело тероризам у покушају, а окривљени Дикић, Богићевић и Ристић извршили су кривично дело тероризам у покушају путем помагања.

Трећом тачком оптужнице је представљено да је окривљени Шишмаков извршио кривично дело припремање дела против Уставног уређења и безбедности Црне Горе извршеног путем подстрекавања.

У ранијем поступку, сви оптужени су осуђени. Прихватајући жалбе адвоката одбране, Апелациони суд Црне Горе је укинуо осуђујућу првостепену пресуду у овом предмету.

“Веће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нису могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дела”, наведено је раније у саопштењу Апелационог суда.

Укинутом пресудом Мандић и Кнежевић осуђени су на по пет година затвора, због, како пише у оптужници, чланства у криминалној организацији од фебруара 2016. године. Организатори те групе – Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов, осуђени су укупно на 27 година затвора. Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић осуђен је на јединствену казну од осам, а Предраг Богићевић и Немања Ристић на седам година затвора.

Прочитајте још:  КАКО СЕ ЗОВУ УКРАЈИНЦИ ИЗ КРАЈИНЕ?

Истом одлуком, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени су на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет месеци затвора, док је Кристина Христић осуђена условно. Возач ДФ Михаило Чађеновић осуђен је на годину и шест месеци затвора. У оптужници пише да су двојица Руса организовали криминалну групу и врбовали остале чланове ради стицања незаконите добити и моћи, насилног рушења власти и проглашења изборне победе ДФ и спречавања Црне Горе да приступи НАТО алијанси.

Сви они су оптужени да су наводно планирали на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године насилно заузму Скупштину Црне Горе, као и да отму и убију тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *