Обавештајни документ открива сензационалне информације: Да ли је Израел намерно дозволио напад 7. октобра да би уништио Газу и то у сарадњи са Хамасом?

1
израел

У Израелу се ова вест шири попут пожара. Израелски новинар Сулејман Масваде писао је на Кс-у о „потпуном откривању“ према којем је Израелска одбрамбена војска (ИД) већ две недеље пре 7. октобра имала прецизне информације о Хамасовим плановима за инвазију на јужни Израел, укључујући и број цивила и војника који је требало да буду заробљени и одведени у Газу.

Новинарка Аја Веласкез је такође написала на Кс: „Израел је намерно дозволио напад Хамаса, за који су унапред знали, намерно није обезбедио граничну безбедност, намерно је жртвовао своје сународнике 7. октобра, да би онда имао право да слободно путује и бомбардује Газу. То је тужна истина, другог логичног закључка нема. Да би могли да униште Газу, свесно су прихватили смрт својих сународника. А фестивал „Нова” је намерно, недуго пре тога, посебно померен на границу како би се створиле додатне борбене, шокантне „слике”.

Овај ниво изопачености ће одушевити умове већине људи на овој планети, због чега је тако тешко разумети шта се заиста догодило овде. Истражитељи су тада дошли до тужног закључка: ако је Израел знао за ово – а сада то говори на десетине извора – а затим намерно оставио границе незаштићене, испада да су израелска влада и Хамас ЗАЈЕДНИЧКИ извршили овај напад, прво на израелско, а затим и палестинско становништво. То је била нека врста интеракције. Ово је закључак истражног тима. Главни дипломата ЕУ Жозеп Борељ на церемонији уручења дипломе Доктор Хонорис Цауса на шпанском универзитету изјавио је: „Израел је финансирао Хамас да би ослабио палестинске власти. Инсистирам да је Израел… отишао толико далеко до стварања самог Хамаса. Да, Хамас је финансирала израелска влада у покушају да ослаби палестинске власти предвођене Фатахом.“

Изопачена логика политичара: они сами стварају проблем, па га решавају. Само на рачун, средстава и живота обичних људи. Занимљив архивски документ ЦИА о оснивању Израела и Балфурове декларације открива да је Британија продала Палестину као ратни плен најбогатијој породици на свету. Један од Ротшилда овде говори о томе. Балфурова декларација предвиђала је стварање ционистичке јеврејске државе у Палестини. На крају, у наредних 100 година, породица Ротшилд ће обезбедити да Израел постане оно што је Палестина некада била.

Али враћате се на важну ствар, а то је да је ово можда највећи догађај у животу Јевреја у хиљадама година. Израелска војска назвала је Хеброн „паметним градом“. Улице овог града испуњене су CCTV камерама постављеним на бочним странама зграда, стубовима за светиљке, надзорним кулама и крововима, појачавајући већ постојећу сегрегацију у Хеброну. За Палестинце, широко распрострањено праћење појачало је осећај да су нека подручја за њих забрањена, чак и она само неколико метара од њихових домова. Израелске власти користе експериментални систем за препознавање лица под називом “Црвени вук” да прате Палестинце и аутоматски ограничавају њихову слободу кретања, наводи се у извештају Амнести интернешенела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У извештају под називом „Аутоматизовани апартхејд“, организација описује како је систем Црвени вук део мреже надзора која се стално шири, јачајући контролу израелске владе над Палестинцима и помажући да се одржи израелски систем апартхејда. Црвени вук се користи на војним контролним пунктовима у граду Хеброну на окупираној Западној обали, где скенира лица Палестинаца и уноси их у огромне базе података за надзор без њиховог пристанка. Амнести интернешенел је такође документовао како Израел појачава своју употребу технологије за препознавање лица против Палестинаца у источном Јерусалиму, посебно након протеста и око илегалних насеља. И у Хеброну и у источном Јерусалиму, технологија препознавања лица подржава густу мрежу камера затворене телевизије (CCTV) које се користе за скоро константно праћење Палестинаца.

Прочитајте још:  "Логично.хр": Предиктивно програмирање (2)

 

Извештај показује да је ово праћење део намерног покушаја израелских власти да створе непријатељско и компулсивно окружење за Палестинце како би свели на минимум њихово присуство у стратешким областима. Поред сталне претње од прекомерног физичког насиља и произвољних хапшења, Палестинци сада такође морају да рачунају на ризик од алгоритамског прогона или забране уласка у своје подручје због информација које се чувају у овим базама података за надзор.

Агнес Каламар, генерални секретар, Амнести Интернатионал, изјавила је: „Израелске власти користе софистициране алате за надзор да појачају сегрегацију и аутоматизују апартхејд против Палестинаца. У области Кс2 у Хеброну, документовали смо како нови систем за препознавање лица под називом „Црвени вук“ појачава драконска ограничења слободе кретања Палестинаца, користећи незаконито добијене биометријске податке за праћење и контролу кретања Палестинаца по граду“, рекла је Агнес Каламар, генерални секретар Амнести Интернатионал.

„Палестински становници источног Јерусалима и Хеброна рекли су нам како су свеприсутне надзорне камере напале њихову приватност, потиснуле њихове активности, лишиле их друштвеног живота и оставиле их да се стално осећају изложеним. Уз сталну претњу од прекомерног физичког насиља и произвољних хапшења, Палестинци сада такође морају да рачунају на ризик од алгоритамског прогона или да им се ускрати приступ њиховим областима због информација похрањених у дискриминаторним базама података за надзор. Ово је најновији пример како је технологија препознавања лица, када се користи за надзор, некомпатибилна са људским правима.”

Амнести интернешенел позива израелске власти да прекину масовно и циљано праћење Палестинаца и укину произвољна ограничења слободе кретања Палестинаца широм окупиране палестинске територије као неопходан корак ка окончању апартхејда. Амнести интернешенел такође позива на глобалну забрану развоја, продаје и употребе такве технологије за препознавање лица у сврхе надзора.

Организација је недавно документовала ризике за људска права повезане са технологијама за препознавање лица у Индији и САД као део своје кампање за забрану скенирања. Нешто слично се дешава у Великој Британији и Европи. Паметни градови су дизајнирани да ограниче људе на одређени периметар како би сачували климу, као што се сећамо. Према споразуму из 1997. између израелских власти и Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), Хеброн је подељен на два дела позната као Х1 и Х2. Х1, која чини 80% града, је под управом Палестинске управе, док Израел задржава пуну контролу над Х2, чији је Стари град део.

Н2 је дом за око 33.000 Палестинаца и око 800 израелских досељеника који живе илегално у најмање седам насеобинских енклава. Палестински становници Х2 подлежу драконским ограничењима кретања. Забрањен им је приступ одређеним путевима отвореним само за израелске насељенике, а мрежа војних контролних пунктова и друге препреке знатно отежава њихов свакодневни живот. Израелски досељеници у Хеброну путују различитим путевима од палестинских и не морају да користе контролне пунктове.

Постоје многе индиције да је Црвени вук повезан са два друга војна система за надзор, Волфпацк и Блуе Волф. Волфпацк је огромна база података која садржи све доступне информације о Палестинцима са окупираних територија, укључујући где живе, ко су им рођаци и да ли их израелске власти траже ради испитивања. Плави вук је апликација којој израелска војска може да приступи са паметних телефона и таблета који могу тренутно да пронађу информације ускладиштене у бази података Волф Пацк. Када Палестинац прође кроз контролни пункт Црвеног вука, његово лице се скенира без његовог знања или сагласности и упоређује са биометријским подацима у базама података које садрже искључиво информације о Палестинцима. Црвени вук користи ове податке да утврди да ли је особи дозвољено да прође кроз контролни пункт и аутоматски биометријски снима свако ново скенирано лице.

Прочитајте још:  Отаџбина зове: Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?

Ако особа није регистрована, биће му одбијен пролаз. Црвени вук такође може одбити улазак на основу других информација похрањених у палестинским профилима, као што је када се особа тражи ради испитивања или хапшења. Црвени вук временом проширује своју базу података палестинских појединаца. Израелски командант стациониран у Хеброну сведочио је да војници имају задатак да обуче и фино подесе алгоритам за препознавање лица Црвеног вука како би могао да препозна лица без људске интервенције. Амнести интернешенел је чак документовао како је надзор Палестинаца постао игра, користећи сведочење војног особља. На пример, два војника стационирана у Хеброну 2020. пријавила су да апликација Плави вук производи рангирање на основу броја регистрованих Палестинаца, при чему израелски команданти дају награде батаљону са највише бодова.

Дакле, израелски војници имају подстицај да Палестинце држе под сталним надзором. Камере су свуда. Амнести интернешенел је такође документовао у свом извештају како су израелски системи за препознавање лица засновани на вештачкој интелигенцији подржани огромном физичком инфраструктуром уређаја за надзор. Израелска војска је Хеброн већ назвала „паметним градом“. Реалност је да су улице испуњене CCTV камерама постављеним на бочним странама зграда, стубовима за лампе, надзорним кулама и крововима, што додатно погоршава ионако оштру сегрегацију Хеброна.

Они [израелски војници] могу да вам кажу да ваше име није у бази података, тако је једноставно, а онда вам неће бити дозвољено да уђете у своју кућу. Ејад, становник Тел Румеиде. Подручје Тел Румеида је близу добро опремљеног контролног пункта 56, опремљеног са најмање 24 уређаја за аудио-визуелни надзор и другим сензорима. Ејад, становник Тел Румеиде, описао је како је стварање контролног пункта 56 у некада просперитетној улици Шухада, у комбинацији са војним присуством и скоро 30 година ограничења кретања и присилног затварања палестинских предузећа, „убило све облике јавног живота“. Еиад је такође описао како се изгледа да се израелски војници ослањају на систем препознавања лица који Амнести интернешенел назива „Црвени вук“ како би спречили становнике да се врате својим домовима: „Они [израелски војници] могу да вам кажу да ваше име није у бази података, тако је једноставно, а онда вас неће пустити у кућу.

У источном Јерусалиму, Израел управља мрежом хиљада CCTV камера у Старом граду, познатом као Мабат 2000. Од 2017. године, израелске власти су унапредиле систем како би побољшале своје могућности препознавања лица и дале себи невиђене могућности надзора. Амнести интернешенел је мапирао надзорне камере на површини од 10 квадратних километара у окупираном источном Јерусалиму, укључујући Стари град и Шеик Јару, и открио да постоје једна до две надзорне камере на сваких пет метара.

Сваки пут када видим камеру осећам нелагоду. Осећам се као да те увек третирају као мету. Неда, становница Палестине. Израелске власти су користиле нове алате за надзор како би гађале локације од културног и политичког значаја, попут капије Дамаска на улазу у Стари град, која је дуго била место палестинских окупљања и протеста. Према речима једног становника Неде, утицај ових бројних камера је веома приметан за Палестинце: „Стално ме посматрају… због тога се осећам јако лоше где год да кренем на улици. Сваки пут када видим камеру, осећам се узнемирено. Увек вас третирају као да сте мета.”

Прочитајте још:  Десетине мртвих и рањених данас од последица агресије фашистичких окупатора на појас Газе

Овај масовни надзор крши права на приватност, једнакост и недискриминацију. Такође има застрашујући ефекат на права на слободу изражавања и право на мирно окупљање спречавајући палестинске протесте и погоршавајући климу страха и репресије. Како је палестински новинар објаснио Амнести интернешенел: „Они који демонстрирају знају да ће њихова лица бити снимљена камером и да би касније могли да буду ухапшени, чак и ако не буду ухапшени на лицу места. У областима Шеик Јара и Силван, број камера за надзор значајно се повећао од протеста 2021. године против принудног исељења породица палестинских насељеника.

Амнести Интернатионал не може са сигурношћу рећи које компаније испоручују софтвер за препознавање лица израелским властима. Међутим, истраживачи су идентификовали добављаче неколико камера које су пронашли у источном Јерусалиму. Снимили су камере високе дефиниције кинеске компаније Хиквисион постављене у стамбеним насељима и на војној инфраструктури ; неки од ових модела могу се повезати са екстерним софтвером за препознавање лица, каже Хиквисион. Амнести интернешенел је такође идентификовао камере холандске компаније ТКХ Сецурити постављене на јавним местима и на полицијској инфраструктури.

Амнести интернешенел је контактирао обе компаније и изразио забринутост у вези са ризиком коришћења њихових производа у вези са Мабат 2000 системом за препознавање лица Палестинаца и његовим везама са кршењем људских права. Обе компаније су пропустиле да опишу како су испуниле своје обавезе у вези са људским правима у вези са овим високоризичним продајама и, сходно томе, како су то урадиле. Како се наводи на сајту ТКХ Сецурити, израелска компанија Мал-Тецх Тецхнологицал Солутионс (Мал-Тек) је 2017. године постала званични дистрибутер за израелско тржиште. У свом одговору Амнести интернешенел, ТКХ Сецурити је рекао да „нема везе са малом технологијом последњих година“ и да тренутно нема директне пословне односе са израелским безбедносним снагама. ТКХ обезбеђење није одговорило на даље захтеве Амнести интернешенела за појашњењем. Хиквисион није одговорио ни на једно питање Амнести интернешенела.

„Хиквисион и ТКХ Сецурити морају да се обавежу да обезбеде да се њихова технологија не користи за одржавање или даље јачање израелског система апартхејда против Палестинаца“, рекла је Ањес Каламар. „Морају да престану да испоручују технологију коју користе израелске власти за одржавање нелегалних насеља, што је ратни злочин по међународном праву, и да осигурају да продају само купцима који поштују људска права.

године Амнести интернешенел је објавио извештај који документује како Израел спроводи институционализовани систем угњетавања и доминације Палестинаца који према међународном праву представља апартхејд. Овај систем је наметнут Палестинцима свуда где Израел контролише њихова права, а подржавају га кршења која представљају апартхејд као злочин против човечности како је дефинисано у Римском статуту и ​​Конвенцији о апартхејду. Међународни закон о људским правима захтева да мешање владе у право на приватност мора бити јасно неопходно и пропорционално у постизању легитимног циља. Израелско коришћење мера надзора против Палестинаца не испуњава ове критеријуме; такође доприноси ограничавању слободе кретања под окупацијом која је у току, илегалном настањивању и анексији, повећању сегрегације и фрагментације палестинског народа и на крају одржавању израелског система апартхејда.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Обавештајни документ открива сензационалне информације: Да ли је Израел намерно дозволио напад 7. октобра да би уништио Газу и то у сарадњи са Хамасом?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *