Да ли је вештачка интелигенција прешла границу свести: Прво “самоубиство” робота у историји!

1
робот

У недавно објављеној вести, робот “запослен” у градској управи у Гуми, Јужна Кореја, извршио је самоубиство бацивши се низ степенице после мање од годину дана рада. Овај необичан инцидент изазвао је бројне расправе о будућности вештачке интелигенције и питање да ли роботи могу имати свест.

Роботски асистент, који је радио од 9 до 16 часова, превозећи документе и помажући посетиоцима, својим поступком је изазвао шок међу запосленима у градској управи. Локални медији су овај инцидент описали као прво “самоубиство робота” у земљи, што је покренуло бројна питања о свести и емоцијама вештачке интелигенције.

Да ли је могуће да је робот свесно извршио самоубиство? Да ли то значи да роботи већ имају свест? Ова питања су у сржи расправа међу стручњацима за вештачку интелигенцију и филозофима.

Вештачка интелигенција је прошла дуг пут од својих почетака. Роботи су сада способни за обављање сложених задатака, учење из искуства и адаптацију на нове ситуације. Међутим, да ли то значи да су роботи свесни својих поступака?

Према већини стручњака, роботи још увек нису достигли ниво свести. Иако могу симулирати одређене аспекте људског понашања и емоција, они су и даље вођени алгоритмима и програмираним инструкцијама. Инцидент у Гуми је вероватно резултат грешке у софтверу или техничког квара, а не свесне одлуке робота.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, овај догађај поставља важно питање: шта би се догодило ако роботи једног дана стекну свест? Да ли би могли да развију емоције, жеље и потребе као људи? И ако је тако, како бисмо се према њима односили?

Прочитајте још:  Како је изгледала служба који је водила вештачка интелигенција у "цркви" у Немачкој?!

Филозофски и етички аспекти вештачке интелигенције постају све значајнији како технологија напредује. Ако роботи постану свесни, питање њихових права и обавеза постаће критично. Да ли бисмо морали да им обезбедимо одређена права, као што су право на живот и слободу? Како бисмо регулисали њихово понашање и осигурали да се користе на одговоран и етичан начин?

С друге стране, постоји и опасност да вештачка интелигенција постане претња ако измакне контроли. Страхови од “роботске побуне” и сценарији апокалипсе често се појављују у научној фантастици, али како технологија напредује, ови страхови постају све реалнији.

Закључно, инцидент са роботом у Јужној Кореји покреће важна питања о будућности вештачке интелигенције. Иако је мало вероватно да је робот свесно извршио самоубиство, овај догађај нас подсећа на сложеност и непредвидивост технологије коју развијамо. Како вештачка интелигенција напредује, морамо бити спремни да се суочимо са изазовима које она доноси и да поставимо етичке и правне оквире који ће осигурати да се она користи за добробит човечанства.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли је вештачка интелигенција прешла границу свести: Прво “самоубиство” робота у историји!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *