Спајић у паници: Резолуција о Јасеновцу “ремети планове” за улазак Црне Горе у ЕУ

1
сребреница и космет за спајића и милатовића

сребреница и космет за спајића и милатовића

Спајић у паници: Резолуција о Јасеновцу “ремети планове” за улазак Црне Горе у ЕУ.

Црногорски парламент изгласао је прошле недеље резолуцију којом се осуђују злочини хрватских фашиста током Другог светског рата. Ово је бацило сенку на наде земље да се придружи ЕУ.

Необавезујућа резолуција се фокусира на логор смрти из Другог светског рата у Јасеновцу, у Хрватској, којим је управљао фашистички режим у земљи који је сарађивао са нацистичком Немачком. У логору је убијено на десетине хиљада Јевреја, Срба, Рома и других мањина. Хрватска је одмах осудила резолуцију.

Прочитајте још:  Ђурђевић: Ми смо једина земља у Европи којој ЕУ оспорава право на државу
Црна Гора, земља са око 600.000 становника у којој се наводи да су око 30 посто етнички Срби, има за циљ да се придружи ЕУ до 2028. године. Премијер Милојко Спајић каже да намерава да ове године направи одређени напредак у том правцу.

Али након гласања о резолуцији, председник Европског савета Шарл Мишел одложио је планирано путовање у црногорску престоницу Подгорицу „за каснији датум како би обезбедио успешне разговоре са кључним саговорницима у земљи који не би требало да буду у сенци недавних догађаја“, цитира Политико рекао је званичник ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ко и зашто убија нашу децу?
Хрватска влада осудила је резолуцију црногорског парламента као “неприхватљиву, неприкладну и непотребну”, наводећи да је “усвојена са циљем обезвређивања и релативизације резолуције УН о геноциду у Сребреници” и да ризикује да поткопа позицију Црне Горе и њену тежњу за чланство у ЕУ.

Спајић је рекао да се “потпуно” слаже са жељом Хрватске да се регион не повлачи “назад у историју”. Тајминг резолуције повезао је са покушајима Русије да дестабилизује ситуацију на Западном Балкану и компромитује његову владу.

„У Црној Гори постоји руски наратив да Европска унија и западни свет подржавају нацистичку или фашистичку историју“, рекао је он, сугеришући да би, да је његова влада гласала против резолуције, она била искоришћена против њега.

Прочитајте још:  СПЦ: У земљотресу значајно оштећени православни објекти
Проруски председник Србије Александар Вучић честитао је Црној Гори на доношењу резолуције и најавио да ће посетити земљу овог месеца.

detaly.co.il

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Спајић у паници: Резолуција о Јасеновцу “ремети планове” за улазак Црне Горе у ЕУ

  1. Нису у Јасеновцу убијене десетине, већ стотине хиљада Срба. Више него што Црна Гора има становника. И није требало донијети резолуцију о геноциду у Јасеновцу, већ о геноциду над Србима у НДХ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *