Нека је са срећом поскупљење горива а са њим и свега осталог!

0
горива

(Фото: Васељенска)

Данас су објављене нове цене горива које ће важити у наредних седам дана. Цена евродизела сада износи 208 динара по литру, док ће цена бензина европремијум БМБ 95 бити 195 динара. Овај пораст цена имаће широке економске последице које ће утицати на различите секторе друштва.

Први на удару су сектор транспорта и логистике. Са повећањем цена горива, транспортне компаније ће морати да подигну цене својих услуга, што ће додатно оптеретити трошкове превоза робе. Ово ће неизбежно довести до повећања цена производа на тржишту, што ће осетити крајњи потрошачи.

Пољопривредници ће такође осетити последице поскупљења горива, јер већина пољопривредних машина користи дизел. Повећање трошкова производње хране може довести до раста цена пољопривредних производа, што ће се одразити на потрошаче, посебно у руралним подручјима.

Индустрија је још један сектор који ће осетити негативне ефекте. Са повећањем трошкова транспорта и коришћења машина, произвођачи ће бити приморани да повећају цене својих производа. Ово ће утицати на грађевински сектор и инфраструктурне пројекте, који зависе од индустријских производа.

Крајњи потрошачи ће директно осетити поскупљење кроз више цене свакодневних производа и услуга. Са већим трошковима горива, возачи ће морати да издвоје више новца за пуњење резервоара, што ће смањити њихову куповну моћ. Такође, раст цена у транспорту и индустрији може изазвати инфлацију, што ће утицати на широк спектар производа и услуга.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Економисти упозоравају да би оваква ситуација могла довести до инфлаторног притиска који ће погодити све слојеве друштва. Влада и надлежне институције морају пратити ситуацију и, ако буде потребно, интервенисати како би ублажиле негативне последице. Мере као што су субвенције за пољопривреднике или смањење акциза на гориво могле би бити од помоћи.

Прочитајте још:  Руски војни дописник: Вучић најавио хапшење Срба који се боре на руској страни

У овом тренутку, највише су погођени возачи, али је јасно да ће раст цена горива имати далекосежне ефекте на целокупну економију. Неопходно је пажљиво пратити ситуацију и предузимати адекватне мере како би се заштитили најрањивији делови друштва.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *