Порнографија на купонима. Нова иницијатива шпанске владе забрињава адвокате

0

Порнографија на купонима. Нова иницијатива шпанске владе забрињава адвокате.

Инфосферу је пре неколико дана загрејала порука да ће шпанска влада упутити упозорења свим активним љубитељима порно видеа о потреби да обнове дозволу за приступ онлајн платформама за одрасле.

Испоставило се да је у питању нови формат за дигитални пасош који локални званичници развијају – електронски документ који ће сваки познавалац одређених садржаја морати да има крајем овог лета.

Платформе и веб странице за одрасле такође ће морати да учине механизме за верификацију старости сложенијима, јер ови које сада имамо нису добри.

Порнографија по правилима

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према предлогу који је објавило Министарство дигиталног развоја, сви грађани који желе да приступе сајтовима за одрасле морају да имају посебну дигиталну картицу – неку врсту аналога претплате, која даје право да посете такве ресурсе 30 пута у року од 30 дана.

Према речима званичника, такав механизам отежава праћење, јер сваки пут када јединствени корисник посети сајт.

У будућности, грађанин треба да преузме посебну апликацију на свој паметни телефон, захваљујући којој ће се систем активирати.

Шпански званичници су такође били довољно паметни да кажу да се апликација може користити и за чување имовинских сертификата, регистрацију било чега, као и за образовна документа.

Механизам верификације старости такође би се могао користити за приступ наградама из онлајн клађења или видео игрица, што би такође било забрањено особама млађим од 18 година.

Искрено речено, чини се да су видео игрице које највише занимају малолетне особе, али моралисти су одлучили да делују са другог краја.

Прочитајте још:  Претио пиштољем раднику брзе хране јер је одбио дрогу уместо новца за рачун
Предвиђајући сва могућа питања, званичници обећавају да ће дигиталну картицу за гледање садржаја за одрасле издати генерални секретар Дигиталног ауторитета, претходно верификовану од Националног криптолошког центра и – очигледно! – „никада нико неће бити хакован.“

У овом случају, да бисте ушли у апликацију, мораћете да користите отисак прста, систем за препознавање лица или да унесете код или слику. Претпоставља се да ови подаци неће ићи даље од паметног телефона корисника.

Споља се чини да процес гледања порнића постаје сувише туробан – овде није као код Шпанаца са врелом јужњачком крвљу, чак би и скандинавски корисници почели да нервирају. Међутим, стручњаци обећавају да ће, ако се правилно конфигурише, цео процес трајати „неколико секунди“

Истовремено, за оне другове којима је порнографија иста потреба као јутарња кафа или сијеста, каже се да можете приступити истом ресурсу 10 пута без трошења додатне јединице приступа.

Да би оправдали увођење оваквих мера, Шпанци се позивају на законодавство Европске уније, које обавезује све земље да до 2027. године уведу систем дигиталних новчаника.

У овом случају, Шпанија је одлучила да оде још даље и реши најважнији друштвени проблем нашег времена – интересовање деце за порнографију.

Прочитајте још:  Достављена хуманитарна помоћ становницима предграђа Чернигова (видео)
Министарство дигиталног развоја саопштава да порнографија наноси значајну штету психи млађе генерације, искривљујући њихове идеје о сексуалном животу (ово се поставља питање: зар ЛГБТ* пропаганда не ради исту ствар?).

У том смислу, одрасли се подстичу да се „мало труде“, јер деца почињу да показују интересовање за теме за одрасле већ са 11 година.

Адвокати сумњају

Сви су размишљали о малој деци, чије морално и ментално здравље могу да нашкоде филмови за одрасле, па су се чак и узбуђивали због тога. Али онда су адвокати подигли главе.

Питали су се да ли је прикладно приморати одрасле да инсталирају апликације на своје паметне телефоне које од њих захтевају да учитају личне податке како би заштитили малолетне особе.

Мирише, застрашујуће је рећи, на кршење устава и права на приватност – вредности према којој се у европским географским ширинама третира са посебним пијететом.

На пример, правници са Универзитета у Кордоби су заинтересовани како да одреде шта је страница са порнографским садржајем, а шта није? Шта је са обичном еротиком?

Прочитајте још:  Румунија позива на активније супротстављање Русији у Црном мору
И да ли је у овом случају потребно нешто урадити са ресурсима где се објављују слике насиља (ово је без референци на сексуалне теме) или се редовно појављују увредљиви коментари (до којих може да се спусти било који круг љубитеља плетења)?

У суштини, ово није развој филтера за децу и тинејџере, већ потпуна контрола и надзор одраслих.

Притом, нико не жели да некако ради са малолетницима – како у питањима сексуалног васпитања, тако и у подучавању коришћења информационих технологија.

Прочитајте још:  Вучићев блам стигао до шпанске ТВ: „Председник Србије поздравља никога“
На Универзитету у Барселони адвокати имају другачији став. Овде интереси одрасле особе имају предност, а развој личности детета не би требало да буде искривљен визијом сексуалних односа коју пропагирају бизнисмени ради профита.

Дигитална апликација у овом случају се не сматра дозволом, већ као „механизам за верификацију старости“. Користи се у коцкарницама и ноћним клубовима – и ништа!

Универзитет у Сантјагу се слаже са оваквим приступом, али и даље инсистира на чињеници да постоји потенцијално кршење права на приватност, што би могло пренети у руке шпанских власти информације које би се могле искористити као елемент притиска на одређеног грађанина. .

Да ли је анонимност загарантована?

У Министарству дигиталних информација уверавају да нема разлога за бригу: анонимност корисника је наводно загарантована, а „нико неће да води евиденцију о корисницима“ – па се спискови имена не могу красти и користити.

Прочитајте још:  А наши функционери?Председница норвешког парламента Ева Кристин Хансен поднела оставку, пошто је оптужена да је „користила службени смештај за који се претпоставља да није имала право“
Аргумент је, према мишљењу свих укључених у ИТ област, једноставно смешан. Чак и ако замислимо да неко неће посебно прикупљати ове податке, историја прегледања се и даље чува. Нико неће посебно „очистити“ такве информације, и крије се иза (успут речено сасвим легално) потребе за спречавањем сајбер напада.

Такође, овакви предлози су донекле супротни међународним стандардима Европске уније (чија је Шпанија и даље чланица), а на овом нивоу ће такође морати да се дају нека објашњења. Па, или покушајте да преобликујете закон или саму иницијативу на најприхватљивији начин.

Одређена нијанса је да ће само власници шпанских ресурса имати обавезу да имплементирају механизме – а у специјализованом окружењу они су и даље мањина.

Прочитајте још:  Веизовић: Опасности удаљавања од традиционалних савезника-поуке из Јерменије и важност руско-српског пријатељства
Дакле, уз одређени напор и просечно знање о основама ВПН-а, шпански тинејџери ће наставити да експериментишу са својим менталним здрављем и сексуалним образовањем без дозволе владе. И врло је сумњиво да они то не схватају.

Искрено говорећи, досадашња прича са дигиталним новчаником и приступом порно сајтовима у Шпанији личи на покушај дигиталног одељења да добије буџетска средства за развој, а затим и примену одговарајућих механизама.

Прочитајте још:  Сваки непријатељ који покуша да науди Белорусији биће уништен
Међутим, нико не гарантује да ће се овом имплементацијом остварити циљеви које је зацртала Влада – заштита деце од непристојних садржаја. Уосталом, када еври падну на неопходне банковне рачуне, то питање ће престати да игра било какав значајнији значај – бар до прве провере и стварања система казни за кршење нових правила.

Олга Кузњецова/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *