На данашњи дан рођен је Србин и највећи светски научник који је сам променио читав свет!

1
научник, србин

Никола Тесла (Фото: јавни домен)

На данашњи дан је рођен Србин без кога ова објава не би била могућа. Никола Тесла, највећи српски научник и визионар, рођен је 10. јула 1856. године у селу Смиљан, у Лици, тада део Аустријског царства. Његов отац, Милутин Тесла, био је православни свештеник, а мајка Георгина-Дука Мандић, жена изузетне интелигенције, која је имала велики утицај на Теслино образовање и развој.

Тесла је основно образовање стекао у Госпићу, а касније је похађао реалну гимназију у Карловцу. Већ у тим раним годинама показао је изузетан таленат за математику и физику. Након гимназије, Тесла је студирао електротехнику на Техничком универзитету у Грацу и Филозофском факултету у Прагу.

Никола Тесла је најпознатији по својим проналасцима у области електричне енергије и магнетизма. Његови радови су поставили темеље за многе технолошке иновације које су промениле свет. Међу најзначајнијим Теслиним проналасцима су:

  • Полифазни систем наизменичних струја: Овај систем омогућио је пренос електричне енергије на велике удаљености, што је револуционисало дотадашњу технологију.
  • Теслин трансформатор: Уређај који је значајно унапредио пренос и дистрибуцију електричне енергије.
  • Теслина завојница: Основни елемент у многим радио-технолошким уређајима.
  • Бежични пренос енергије: Иако није у потпуности реализован у његово време, Тесла је замислио свет у коме би се енергија преносила без жица, што је визија која тек данас почиње да се остварује.

Један од најзанимљивијих догађаја из Теслиног живота је његов долазак у Сједињене Америчке Државе 1884. године. Са собом је понео писмо препоруке за Томаса Едисона од Чарлса Бачелора, у којем је писало: “Познајем два велика човека, један сте ви, а други је овај млади човек.” Упркос почетној сарадњи, Тесла и Едисон су убрзо ушли у сукоб око концепата наизменичне и једносмерне струје, што је довело до чувене “Рат струја”.

Прочитајте још:  "БРАВО ПОЛИЦИЈА, ЊИХ ПЕГЛАЈТЕ": Униформисане табаџије грешком напали напредњаке и разоткрили убачен елемент на протесту! (ВИДЕО)

Тесла је био познат и по својим ексцентричним навикама и ритуалима. Имао је изузетно развијен осећај за чистоћу и здравље, те је проводио сате у шетњама како би одржао своју менталну свежину. Такође, његова љубав према голубовима била је добро позната, а проводио је много времена хранећи их и бринући се о њима у Њујорку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред научног рада, Тесла је имао визије које су често биле далеко испред његовог времена. Замислио је систем за бежичну комуникацију преко којег би људи могли да размењују информације широм света, што је у великој мери претеча данашњег интернета и мобилних комуникација.

Тесла је своје последње године провео у хотелу “Њујоркер” у Њујорку, где је наставио да ради и размишља о новим иновацијама до самог краја. Умро је 7. јануара 1943. године, окружен поштовањем и дивљењем својих савременика и научне заједнице. Иако није умро сиромашан, није стекао велико материјално богатство, већ је своје богатство видео у знању и открићима која је оставио човечанству.

Љубав према ћирилици и свом српском пореклу није крио што се може видети и кроз његов дневник али и писма која је слао мајци, пишући ћирилицом и показујући понос на своје српско порекло и културу.

Никола Тесла остаје симбол српске генијалности и један од највећих умова који је свет икада познавао. Његов живот и рад показују да је знање универзално и да један човек може променити ток историје кроз своју преданост науци и иновацијама.

Теодора Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “На данашњи дан рођен је Србин и највећи светски научник који је сам променио читав свет!

  1. Аутор је могао мало боље да се информише о Теслиним проналасцима.
    Изоставили сте један од најважнијих: асинхрони мотор, а и Теслин треансформатор није енергетски трансформатор који ви описујете. Бар да сте вирнули у Википедију, било би довољно за овај текст.
    “Човек је рођен да живи, да ради и да се бори, јер ко тако не чини тај мора да пропадне”, рекао је Тесла, идол из гимназијских дана, који је определио мој професионални, па и животни пут.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *