“Уставни суд је извршио државни удар, одлука против националних интереса”

2
суд

(Фото: Васељенска)

Уставни суд Србије прогласио је неуставном уредбу Владе Србије којом је ван снаге стављена уредба о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за пројекат експлоатације минерала јадарита “Јадар”. Ова одлука суда значи да се поништава одлука Владе Србије којом су прекинути истраживање и могућа експлоатација литијума у подручју “Јадар” код Лознице. 

Јутрос је испред Уставног суда одржан протест еколошких активиста на позив удружења “Не дамо Јадар”, које се активно бори против отварања рудника. Повод за протест била је седница Уставног суда на којој је разматрана уставност владине уредбе. Саво Манојловић из покрета “Крени-промени” први је, сатима пре свих, на свом налогу на Иксу објавио да је Уставни суд донео одлуку о неуставности уредбе, што је касније и званично потврђено у саопштењу Уставног суда. Ипак, Манојловић се данас није појавио на протесту на који је данима позивао, већ је, према сазнањима Васељенске, на Копаонику.

Удружење “Заштитимо Јадар и Рађевину” издало је кратко саопштење у којем су одлуку Уставног суда окарактерисали као државни удар. У саопштењу се наводи: “Дакле, слободно можемо рећи да је извршен државни удар, најблаже речено, али не на режим него на народ и да имамо свако право на самопомоћ и на одбрану.”

Компанија Рио Тинто, која је заинтересована за пројекат “Јадар”, саопштила је да нема сазнања о одлуци Уставног суда и да не коментарише судске поступке који су у току. “Као што смо већ изјавили, након што је Влада Србије ставила ван снаге Просторни план посебне намене пројекта ‘Јадар’, компанија Рио Сава Експлорејшн је искористила расположива правна средства у складу са прописима Републике Србије,” наведено је у писаном одговору Рио Тинта за Н1.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Хероји Кошара: Када је остао без метака бацио је бомбу на ОВК - Драган Милићевић-Шумар

Пројекат “Јадар” је стопиран у јануару 2022. године када је Влада Србије, под притиском еколошких протеста, донела уредбу којом се ван снаге ставља Уредба о утврђивању Просторног плана за пројекат “Јадар”. Ипак, поједини правници су од тада упозоравали да је уредба правно манjkава и да би се могла поништити ако власт одлучи да поново покрене пројекат.

Председник Србије Александар Вучић је у недавном интервјуу истакaо да би рудник могао да буде отворен 2028. године, што је додатно подгрејало спекулације о поновном покретању пројекта.

Уставни суд је у саопштењу навео да је утврдио да Уредба Владе Србије о престанку важења Уредбе о пројекту “Јадар” није у сагласности са Уставом и законом. Суд је оценио да се из Уставом утврђених надлежности Владе и законских одредаба којима се уређује просторно планирање не може закључити да Влада није била надлежна да донесе уредбу о престанку важења уредбе којом је био утврђен Просторни план подручја посебне намене. Међутим, Суд је утврдио да је Влада прекорачила границе своје надлежности тиме што је уредба донета на начин који није у сагласности са чланом 3. Устава и одредбама Закона о Влади и Закона о процени утицаја на животну средину.

Председница Уставног суда Снежана Марковић, која је председавала седницом, додала је да донетом одлуком “не оživљава” претходно донета Уредба о утврђивању Просторног плана из 2020. године и да се не задире у уставну надлежност Владе да утврђује и води политику и да у складу са Уставом и законом одлучује о даљој реализацији конкретног пројекта.

Одлука Уставног суда изазвала је бурне реакције у јавности, посебно међу еколошким активистима и грађанима који су против отварања рудника у Јадру. Противници одлуке истичу да је она супротна националним интересима и да представља удар на народ. У наредним данима се очекује наставак протеста и даља реакција јавности и стручне јавности на ову контроверзну одлуку.

Прочитајте још:  Спиновање јавног мњења, страначко преузимање и политичко рударење самог протеста под идеолошким патронатом Европске уније, нешто је што Рио Тинто може само да пожели

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на ““Уставни суд је извршио државни удар, одлука против националних интереса”

  1. Уставни суд не постоји, од дана када је сам себе прогласио ненадлежним за Бриселски споразум на АП КиМ.
    Није надлежан за отуђивање дела територије РС, а јесте за доношење просторног плана по захтеву стране компаније. То је врста државног удара, по захтеву странаца.
    Све је труло у држави Страдији. Да је само нешто, добро би било.

  2. Прво да би Уставни суд постојао морамо да имамо НАРОДНУ СКУПШТИНУ КОЈА БИРА И ПОСТАВЉА СУДИЈЕ УСТАВНОГ СУДА. Србија нажалост то нема јер има страначку скупштину дупеувлакаче и неку групу коју је вучић именоваођза “судије уставног суда”
    Па де је то стварно уставни суд он би морао да спроводимУСТАВ СРБИЈЕ У ПРВОМ И ОСНОВНОМ ЕЛЕМЕНТУ ОДБРАНА ЦЕЛОВИТОСТИ ТЕРИТОРИЈАЛНОГ ИНТЕГРИТЕТА И СУВЕРЕНИТЕТА СРБИЈЕ КОЈУ НЕ ПОШТУЈЕ ПРЕДСЕДНИК. Друго кад се та група сам огласи и каже да није надлежна за већину УСТАВНИХ ЧЛАНОВА И ЊИХОВО СПРОВОЂЕЊЕ до је доказ да то није УСТАВНИМСУД ЈЕР ЈЕ СЕБЕ ПРОГЛАСИО ЗА НЕНАДЛЕЖНИМ У СПРОВОЂЕЊУ УСТАВА СРБИЈЕ И ПРОГЛАСИЂОКУПАЦИЈУ ДЕЛА ТЕРИТОРИКЕ СРБИЈЕ И ЊЕНУ ПЉАЧКУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *