АНДРИЈА МАНДИЋ НАЈАВИО ПОВРАТАК КАПЕЛЕ, МОНТЕНЕГРИНИ У БУНИЛУ: На Ловћену, као и Црној Гори, има места за све!

0

(фото:Наука и култура)

АНДРИЈА МАНДИЋ НАЈАВИО ПОВРАТАК КАПЕЛЕ, МОНТЕНЕГРИНИ У БУНИЛУ: На Ловћену, као и Црној Гори, има места за све!

Прочитајте још:  Слога: Одакле Дачићу новац за туристички боравак у суперлуксузном хотелу
Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је данас на Цетињу иницирао идеју обнављања Његошеве капеле на Ловћену.

“Повратак Његошеве капеле на Ловћен по мом мишљењу био би и симболички и реално велики историјски корак савремене Црне Горе. Без обзира на све наше тренутне пролазне разлике и неспоразуме био би то не само знак политичке зрелости и мудрости, него и знак истинског народног помирења и благотворног окупљања око оног што нас судбински повезује. Уверен сам на добробит Црне Горе и свих њених грађана. То не значи да би било ко рушио Маузолеј на Ловћену, којег су такође саградили наши преци и који представља део наше историје, већ да би народ Црне Горе саградио капелу исту онакву какву је свом стрицу посветио Петар Петровић Његош и у њој похраниули његове свете мошти што је и била његова сама жеља,” рекао је Мандић на свечаности поводом додјеле Тринаестојулске награде у Владином дому на Цетињу.

Према његовим речима на Ловћену се више ништа неће рушити него градити.

Шаљемо поруку за нове нараштаје у Црној Гори да ће наша земља бити по мери свих њених грађана и у њој ће баш као и на Ловћену бити места за све. Та капела не би била дело било којег појединца и не би могао нико да диже споменик себи а да прича о Његошу, већ место свих нас из Црне Горе који би је заједнички градили како би могли да се окупимо око ње и братски радимо за будућност наше државе и свих грађана ове прелепе земље, казао је Мандић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Мандић: Не пристајем да нам држе предавања они који су све време подржавали ДПС
Он наводи да је сваки народ и свака земља која се прикључила Европској унији унела нешто своје у ту заједницу народа и држава.

Приступили су са својом прошлошћу и сном о властитој будућности. Црна Гора на том путу може уздигнутог чела да стане иза Војислављевића, Стефана Немање, Мирослављевог јеванђеља, Балшића, Црнојевића, Октоиха, Петровића Његоша и огромног културног наслеђа наших великих градитеља различитих цивилизацијских и верских стваралаца. Наш начин живота и прожимање православља, католицизма и ислама је створио посебни координатни систем који је доминанстно обликовао и традиционални карактер овдашњег човека, истакао је он између осталог.

Мандић је искористио ову прилику да како је рекао “кад указујемо поштовање високим дометима у областима савремене, науке, културе и уметности да баш овде, баш на Петровдан још једном поменем овај веома важан задатак и судбинску обавезу која стоји пред данашњом Црном Гором и свим њеним грађанима”.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *