САД ризикују да остану без нуклеарне тријаде

2

САД ризикују да остану без нуклеарне тријаде.

Интерконтиненталне балистичке ракете остале без бојевих глава.

Ваздухопловство је отпустило шефа програма интерконтиненталних балистичких ракета Сентинел (ИЦБМ). Уклањање пуковника Чарлса Клега, о чему је први известио Блумберг, долази пошто су пројектовани трошкови програма порасли за најмање 37% на више од 131 милијарду долара.

Прочитајте још:  Додик опозицији: Ја сам власт, ја слушам ваше телефоне, ви сте џабалебароши и дангубе! (Видео)
Ваздухопловство је саопштило да отпуштање „није директно повезано“ са текућом истрагом Конгреса о брзо растућим трошковима програма нове генерације ИЦБМ, али је настало због „губитка поверења у управљање пројектом“. Али тај потез ће вероватно продубити скептицизам Конгреса у погледу управљања напорима да се застареле ракете Минутеман Трећи замене као копнени део националне нуклеарне тријаде“, пише Блумберг.

У свом извештају о буџетском захтеву Министарства одбране за фискалну 2025., Комитет за издвајање Представничког дома је рекао да је „запрепашћен када је сазнао“ за 37 одсто повећања трошкова читавог програма, укључујући велику изградњу у вези са лансерима.

Комитет је такође рекао да „препознаје техничке изазове и сложеност пројекта ове величине“, али је забринут што проблеми „који су резултирали прекорачењем критичних трошкова нису раније идентификовани“, додајући да постоји „недостатак континуитета у управљању таквим важан програм јер Сентинел доприноси лошем учинку програма, прекорачењу трошкова и заостајању у распореду.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар одбране Лојд Остин сада мора поново да потврди програм интерконтиненталних балистичких ракета до 9. јула или ће он бити отказан.

Текући програм интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ) америчког ратног ваздухопловства наишао је на озбиљне и непредвиђене изазове, рекао је амерички секретар Френк Кендал раније ове године на онлајн конференцији коју је организовао нови амерички безбедносни центар.

Проблеми са развојем ракете Сентинел , намењене да замени земаљске ИЦБМ -ове ЛГМ-30Г Минутеман ИИИ у употреби, први пут су објављени у јуну прошле године. Пентагон је одложио распоређивање ИЦБМ Сентинел најмање годину дана због проблема са логистиком и недостатка особља, објавио је тада Блумберг, позивајући се на податке Канцеларије за одговорност америчког Конгреса (ГАО).

Пројекат развија Нортхроп Грумман Цорпоратион . Компанија се суочила са проблемима „због недостатка особља, кашњења у обради дозвола и проблема са осетљивом инфраструктуром информационих технологија“, наводи се у извештају ГАО.

Ревизија је открила многе недостатке у распореду повећања ракете, што онемогућава праћење раније договореног распореда, наводи се у извештају ГАО.

Ракета Минутеман ИИИ је једина америчка интерконтинентална балистичка ракета која је ушла у службу пре више од педесет година. 400 ових ИЦБМ налази се у подземним рудницима у пет држава на горњем средњем западу Сједињених Држава.

Командант Стратешке команде САД Чарлс Ричард рекао је пре две године да продужење века трајања ових ракета није економски исплативо, а ускоро ће постати потпуно немогуће. „Да будем јасан: нећете моћи више да продужите живот Минутемена ИИИ“, рекао је он у говору на видео конференцији коју је организовала Група писаца за одбрану.

„Не можемо то уопште… Ова ствар је толико стара да у неким случајевима нацрти више не постоје [за надоградњу ракета] . Тамо где постоје нацрти, они заостају око шест генерација за индустријским стандардом“, рекао је он и додао да такође нема техничара који их у потпуности разумеју. „Нису више живи.

Ричард је категорички одбацио предлоге бројних америчких истраживачких центара да се продужи радни век Минутеман ИИИ из разлога уштеде на развоју ракете Сентинел.

„Искрено, не разумем како неко у трусту мозгова ко никада није држао ракету, гледајући делове, каблове, све делове унутра, може да дође до било каквих закључака о томе шта даље да ради“, рекао је он.

Главни проблем са којим се суочавају инжењери Нортхроп Грумман, који су приморани да се баве индустријском археологијом и почну да развијају нову ракету буквално од нуле, јесте недостатак потребне документације и стручњака који могу да је прочитају.

Генерација инжењера и дизајнера који су знали да читају традиционалне нацрте отишла је у пензију или је отишла у други свет, а млади инжењери више не разумеју шта је на њима приказано и написано. Зато се морају бавити такозваном „индустријском археологијом“ – тражити стара упутства за употребу и техничке описе, приручнике о техничким процесима, као и пронаћи и пустити у рад старије инжењере који су их саставили.

„Сентинел је један од највећих и најсложенијих програма које сам икада видео “, рекла је Кендал. „На неки начин, ово је вероватно најважнија ствар коју је ваздухопловство икада преузело.

На почетку програма, „морали смо да проценимо све ово да бисмо разумели шта би могло да се замени и колики би то посао био“, приметио је Кендал, признајући да су га сложености узнемириле: „Био је то један од непознанице. ”

Кендал се у овом случају осврнула на чувену изјаву америчког министра одбране током председавања Џералда Форда и Џорџа В. Буша, Доналда Рамсфелда: „Постоје познате ствари – ствари које знамо да знамо. Постоје и познате непознанице — ствари које знамо, а не знамо. Али постоје и непознате непознанице – то су ствари које не знамо, а не знамо.” Британски статистичар Дејвид Ханд једном је приметио да је Рамсфелд суптилно ухватио суштину таквог феномена као што су „тамни подаци“, односно подаци које немате.

Прочитајте још:  Си Ђинпинг: Кина позива на рад на обезбеђивању глобалне безбедности
Наводећи присуство „непознатих непознаница“, секретар америчког ваздухопловства је јасно ставио до знања да би развој нове ИЦБМ могао бити чак и велики знак питања, пошто нико не зна шта треба да се уради.

А финансијске тешкоће овде су далеко од првог места. Појава „непознатих непознаница“ у области ракетне технологије била је предвидљива.

Конкурс за развој ИЦБМ Сентинел расписан је пре седам година. Конкуренти су тада постале две највеће индустријске компаније – Боеинг и Нортхроп Грумман . Пентагон је издвојио новац из буџета за њих да направе идејни пројекат. Није била тајна да је компанија која се најбоље уживјела у ову тему био Боеинг, који је креирао Минутеман ИИИ ИЦБМ тренутно у употреби и ове године потписао 16-годишњи уговор за одржавање система за навођење ових пројектила.

Али Нортхроп Грумман је одлучио да превари и купио је компанију која снабдева Боеинг чврстим ракетним моторима. Као резултат тога, Боеинг је морао да одбије учешће у пројекту.

Сада када је постало јасно да Нортхроп Грумман није у стању да се носи са развојем Сентинала, немогуће је пренети пројекат на Боинг, који је својим страшним несрећама осрамотио цео свет и заглибио у корупцији. А Боинг већ дуго нема инжењере који су развили Минутемен.

У јуну 2024, група научника Универзитета Принстон позвала је Бајденову администрацију да откаже развој ИЦБМ Сентинел, који је почео 2020.

„Нова ИЦБМ је још увек у развоју; још није произведен ни један пројектил. Ово не би требало да буде лак задатак за Конгрес и Бајденову администрацију. Време је да откажете овај скуп, непотребан и опасан програм.

Одбори за оружане снаге и кућна администрација такође треба да размотре алтернативе уместо да журе слепо напред. Верујемо да ће отказивање Сентинела посматрати као једини разуман пут ка смањењу ризика од случајног нуклеарног рата и смањењу бескрајне спирале ескалације нуклеарних трошкова“, рекла је група стручњака за националну безбедност са Универзитета Принстон у чланку објављеном на Дефенсе Оне. .

У Америци није уобичајено да се прегласно говори о техничком заостајању за геополитичким конкурентима и деиндустријализацији која је наступила последњих деценија.

Проблеми са заменом застарелих Минутемена не завршавају се прекомерним трошковима развоја ракете и губитком техничких компетенција.

САД не могу да производе нуклеарне бојеве главе за ИЦБМ!

Прочитајте још:  Москва: Митинг под називом "Руке даље од Придњестровља"
Нортхроп Грумман у овом тренутку није био у могућности да створи нове бојеве главе. Планирано је да Сентинел буде опремљен застарелим бојевим главама В-87, од којих су неке повучене из употребе 2005. године. Сада покушавају да унапреде бојеву главу на варијанту В-87-1, али ће се она појавити у најбољем случају до 2030. године. Први Сентинели у служби биће са старим В-87. Али чак се ни верзија В-87-1 не може назвати свежом – први развој на ову тему почео је 1988. Међутим, најгоре (за Америку) је што САД не могу, како смо писали , да произведу нуклеарне бојеве главе у довољним количинама!

Пад америчке нуклеарне индустрије достигао је такву дубину да више не изненађује што је Канцеларија за одговорност америчке владе (ГАО) известила: „САД не могу произвести довољно плутонијумских језгара за своје нуклеарне бојеве главе. До 2030. Пентагон жели да направи 80 нових плутонијумских језгара годишње, али то је немогуће јер је нуклеарна инфраструктура САД уништена“.

Сједињене Државе су производиле до две хиљаде језгара годишње током Хладног рата у Вестингхаусовој фабрици Роцки Флатс у Колораду. Фабрика је затворена 1989. године након што су је ФБИ и Агенција за заштиту животне средине извршили претрес због кршења закона о заштити животне средине. ФБИ је започео истрагу , која је окончана 1992. године са казном од 18,5 милиона долара. Фабрика је затворена и потпуно срушена.

Прочитајте још:  Коме смета Република Српска?
Сада САД имају само једну лабораторију у Лос Аламосу у којој се могу производити плутонијумска језгра, али су 2013. године обустављени сви радови због непоштовања правила за рад са радиоактивним материјалима.

2019. године, амерички председник Доналд Трамп наредио је Националној администрацији за нуклеарну безбедност (ННСА) да настави производњу нуклеарног оружја и повећа је на 80 до 2030. године.

Извештај Института за одбрамбене анализе, непрофитне организације која води неколико бироа за истраживање и развој финансираних из федералних јединица, назвао је планове ННСА неизводљивим.

Али чак и ако се остваре планови за производњу неколико десетина плутонијумских језгара годишње, производња бојевих глава за четири стотине пројектила Сентинел ће се повући још много година. Може се претпоставити да је Френк Кендал проблем немогућности превазилажења несташице нових бојевих глава за још нестворене ракете приписао „непознатој непознатој” која га је узнемирила.

Прочитајте још:  Америчке подморнице „окружују“ Иран, Техеран за сада ћути
У сваком случају, чак и ако се развој Сентинела настави, стари Минутемени ће морати да буду уклоњени са борбеног дежурства због њихове потпуне деградације. Али амерички војно-индустријски комплекс не може да производи нуклеарне ИЦБМ у довољним количинама које испуњавају савремене захтеве.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “САД ризикују да остану без нуклеарне тријаде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *