ЗА МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У ЕПС СУДИЋЕ СЕ ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ Више тужилаштво у Београду оптужило 10 особа присвајање 7,5 милиона долара

2

Ненад Стефановић

Више тужилаштво у Београду оптужило је десет особа за присвајање 7,5 милиона долара приликом изградње железничког колосека од станице Стиг до станице ТЕ КО Костолац. Јавно предузеће Електропривреда Србије (ЈП ЕПС) било је наручилац овог пројекта. Ова оптужница је изазвала пажњу јавности, посебно након што је откривено да су пропусти тужитељки током истраге допринели  откривању озбиљних злоупотреба.

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду прогласило се функционално ненадлежним за поступање по овој оптужници. Како сазнаје Курир, списи предмета ће по правоснажности решења бити достављени Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду. Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду, Ненад Стефановић, саопштио је 11. јула да је Посебно одељење за сузбијање корупције подигло оптужницу којом се окривљенима стављају на терет кривична дела злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца, пореска утаја, као и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

Тужилаштво је предложило Вишем суду у Београду да окривљени плате новчани износ сразмерно прибављеној имовинској користи, која према оптужници износи 7,458,019.71 долара. Такође, с обзиром на кривична дела и износе прибављене имовинске користи који прелазе 200 милиона динара, у складу са Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, предложено је да се Посебно одељење за сузбијање корупције огласи ненадлежним и предмет преда Посебном одељењу за организовани криминал.

Према речима Ненада Стефановића, ова оптужница је резултат дуготрајне истраге која је открила низ неправилности и незаконитих радњи у оквиру ЕПС-а. Окривљени су користили своје службене положаје за стицање противправне имовинске користи, прањем новца и утајом пореза. Ова суђења ће бити кључна за даљи развој борбе против корупције и организованог криминала у Србији.

Прочитајте још:  Дојче веле: Младић ће можда бити осуђен за два геноцида

Након што је промењена главна тужитељка која није поступала у предмету ЕПС-а, откривено је да су злоупотребе у овом јавном предузећу много веће него што се првобитно мислило. Истрага је открила скривена документа и финансијске трансакције које указују на додатне неправилности и могуће укључење других лица у овај случај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пропусти претходних тужитељки значајно су отежали и успорили истрагу, али су након њиховог премештаја нове истражне радње довеле до значајних открића. Пронађени су докази који указују на ширу мрежу корупције унутар ЕПС-а и повезаних предузећа, чиме је нанета штета много већа од првобитно процењене.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ЗА МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У ЕПС СУДИЋЕ СЕ ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ Више тужилаштво у Београду оптужило 10 особа присвајање 7,5 милиона долара

  1. Све док се правди не приведу Хамовић и Лазаревић ништа се суштински неће променити. Њих двојица ће открити ко је све умешана и на који начин су институције државе приватизоване да би се извршила овакав а кривична дела која трају у дугом временском периоду.

  2. Nas jure zbog par hiljada dinara duga koji nemamo od čega da platimo, dok oni… Treba ovaj svet da propadne i uopšte mi nije žao što ide ka svom kraju sve brže i brže (osim ako naš svemogući predsednik sve ne spase, jer mu je to hobi).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *