ПСГ признаје: Немамо ништа против литијума, али имамо да га ископава корумпирани режим СНС-а

0
псг

Павле Грбовић

ПСГ хоће да буде копач уместо СНС-а? Ово је питање које се намеће након што су поједини представници опозиције открили своје праве намере у вези са експлоатацијом литијума у Србији.

Иако се на први поглед чини да су противници Рио Тинта и његових планова у Србији, дубље анализе показују да је њихов проблем више везан за то ко води пројекат, а не саму идеју експлоатације.

Опозиција, предвођена Покретом слободних грађана (ПСГ), јасно ставља до знања да нису против рудника нити против енергетске независности коју би експлоатација литијума могла донети. Напротив, они су заговорници тога да Србија користи своје природне ресурсе за добробит народа и развој економије. Међутим, оно што сматрају неприхватљивим јесте да пројекат води компанија Рио Тинто под актуелним режимом Српске напредне странке.

Наиме, ПСГ и други опозициони лидери указују на бројне случајеве корупције и злоупотребе власти од стране СНС-а. Њихов став је да би било немогуће спровести пројекат експлоатације литијума на транспарентан и еколошки одговоран начин под тренутним условима. Они тврде да иако влада обећава увођење највиших стандарда заштите животне средине, сама чињеница да би њихово спровођење било у рукама корумпираних званичника СНС-а чини таква обећања неубедљивим.

“Наша позиција по питању експлоатације литијума није антиевропска и не противи се стратешком опредељењу остваривања енергетске независности, али се разликује у погледу тренутне улоге Србије под влашћу СНС-а у том пројекту,” изјављују из ПСГ-а. Ова изјава одражава суштину њиховог става – проблем није у самом руднику, већ у људима који га воде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Опозиција наглашава да је готово немогуће замислити да би актуелна власт, од министара до обичних чиновника, била отпорна на потенцијалну корупцију која би могла угрозити здравље људи и животну средину. Они инсистирају на томе да је неопходна промена у систему како би се обезбедило да природни ресурси Србије буду искоришћени на начин који је праведан и одржив за све грађане.

Прочитајте још:  Историја опозиционог насиља

Док трају дебате и протести, све је јасније да опозиција није противник рударства као таквог. Њихов главни аргумент је да је потребно успоставити нови, транспарентан и некорумпиран систем управљања природним ресурсима. Само тако, кажу они, Србија може истински напредовати и искористити своје ресурсе на начин који ће допринети дугорочном развоју и благостању.

УГ Васељенска се противи сваком виду ископавања рудника, без обзира ко је на власти и која компанија планира да га копа!

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *