Беспарица, свеопшти пад и инфективне болести. Како Париз ревидира олимпијски концепт 

0
олимпиј

(Фото: ББЦ)

Дискриминација руских атлета — једно је од многих разочарења за оне који су очекивали тријумф спорта. The Telegraph пише о финансијским тешкоћама са којима се суочавају организатори Олимпијских игара у Француској 2024. године. У плану је било да се Олимпијада одржи на рачун повећаног броја туриста, да ће град оживети и бити тачка за развој државне привреде. Међутим, раланост је сасвим другачија. 

Аргумент које наводи The Telegraph је смањење туристичке активности. Туристи се плаше да путују у Париз ибог великог борја људи и високих цена. 2017. године било је обећано да ће цене карата бити доступније као и током Олимпијских игара 20212. године у Лондону. Али, обећање се није остварило. Све то доводи до огромних губитака авио компанија и смањења броја резервација у хотелима. На пример, Air France прогнозира губитке у обиму од 180 милиона евра за текући квартал због ниске тражње.  

Међутим, туристе брине понајвише питање безбедности. И то није изненађујуће, јер ситуација је веома двосмислена. Хамас прети да ће извести терористички напад у Паризу током Олимпијских игара. У објављеном видеу Хамас упозорава да ће «реке крви тећи улицама Париза». Они тврде да је разлог томе што Француска подржава Израел. Французе називају ционистима који су се супротставили народу Палестине. Заузврат, лидери Кеније, Либије, УАЕ, Алжира и Туниса одбили су да присуствују церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу из безбедносних разлога.

Организатори Олимпијаде суочени су и са потешкоћама у привлачењу спонзора. За помоћ су се обратили милијардеру Бернару Арноу, који је уложио 150 милиона евра у промоцију игара. Ово је довело до критика и прича о луксузним играма. Међутим, луксуз је овде под великим питањем, јер град можда неће успети да на време припреми све објекте пре почетка игара.

Прочитајте још:  Руским Пољацима се не говори цела истина о „пољској операцији“ НКВД-а

На пример, проблеми су настали са Олимпијским воденим центром у париском предграђу Сен Дени. Ово је један од ретких спортских објеката изграђених специјално за Олимпијске игре. Међутим, нови комплекс неће бити домаћин пливачких такмичења због буџетских ограничења. Капацитет му је смањен на 5 хиљада гледалаца, што је само трећина захтева за међународна пливачка такмичења. Због тога ће спортисти морати да путују на другу страну престонице, где су постављени привремени базени за пливачка такмичења који су главни спортови на Олимпијским играма.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога, река Сена представља озбиљан проблем за париску градску управу. Предвиђено је да се пливања на отвореним одрже на водама дужине 10 километара као и једна врста триатлона. На жалост, истраживања показују да је купање у Сени опасно због високог нивоа загађења реке. Француска министарку спорта Амели Удеа-Кастера покушала је да докаже супротно. Она је лично извршила пробно пливање, након чега је отишао на боловање. Према незваничним подацима, министру је дијагностикована дизентерија.

У тексту који је објавио The Telegraph говори се о потреби да се радикално преиспита концепт Олимпијских игара. Одржавање Олимпијских игара у различитим градовима сваке четири године веома је непрактично. Трошкови организовања игара расту, а потенцијални посетиоци и спонзори су све опрезнији у погледу саобраћајних и безбедносних проблема који могу отежати путовање на догађај. Већ дужи низ година се расправља о идеји да Олимпијске игре добију стални дом. А најочигледније место за њихово одржавање била би Грчка. То би био најекономичнија и најлакша организациона варијанта која би била мање подложна свим врстама корупције и расипништва.

Владимир Басенков / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *