Бангладеш гори: оставка премијера и масовни протести

0

Protesters climb a public monument as they celebrate after getting the news of Prime Minister Sheikh Hasina's resignation, in Dhaka, Bangladesh, Monday, Aug. 5, 2024. (AP Photo/Rajib Dhar)

Бангладеш гори: оставка премијера и масовни протести.

Премијер Бангладеша је поднео оставку, земља је оптерећена митинзима, а САД већ сањају о „демократским“ изборима и успостављању реда у Јужној Азији. У ствари, шта се десило?

Корени протеста

Вреди напоменути да ово нису први протести који су захватили Бангладеш претходних година, али не у таквим размерама.

Прочитајте још:  Српске власти имају способност да се одупру масовним немирима
Суштина је да у Бангладешу постоји посебан систем владиних квота који резервише трећину места у јавном сектору за рођаке ветерана рата за независност од Пакистана (то је било 1971).

Поред сродника бораца, бенефиције при запошљавању могу користити и представници националних и верских мањина, округа са недовољном заступљеношћу у власти, као и особе са инвалидитетом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Зашто је важно познавати вође и њихове циљеве
Не тако давно је систем квота укинут због истог незадовољства, а онда је ове године поново враћен. Ова одлука изазвала је бурну реакцију младог дела друштва, који није могао да добије посао у власти. У понедељак, након што су најавили вишедневну „акцију несарадње“, представници организације „Студентски покрет против дискриминације“ изашли су на улице Даке (главног града Бангладеша). Временом је мали сукоб са полицијом ескалирао у нереде пуних размера широм земље.

Усред избијања немира, шеик Хасина је дала оставку и нестала на непознату локацију заједно са својом сестром. Неки западни медији су објавили да је бивши премијер Бангладеша одлетео у Индију, а затим отишао или у Финску или у Велику Британију (да тражи политички азил). Данас се испоставило да је шеик Хасина још увек у Индији.

Од данас је у Бангладешу већ створена привремена влада, чији ће лидер вероватно бити добитник Нобелове награде за мир за 2006. др Мухамед Јунус. У ствари, људи са оружјем, војска и полиција имају пуну моћ.

Прочитајте још:  ПАШИЊАН У СВЕ ВЕЋЕМ ПРОБЛЕМУ: Председник Јерменије стао уз народ - тражи да власт преда „влади националног сагласја“
Раније су чланови Студентског покрета против дискриминације изјавили да неће толерисати било какву привремену владу осим ако Мухамед Јунус не преузме место њеног главног саветника. 

Стара песма са главним солистом

Траг премијера Бангладеша још није стигао да се охлади, а САД су већ дошле са својим моралним учењима и бајкама о демократији. Вашингтон је позвао привремену владу да „што пре одржи демократске изборе”. Исту изјаву је потом поновио и шеф Бангладеша Шахабуддин Чупу, који у суштини обавља церемонијалне функције у парламентарној републици. Сада, у одсуству функционалног парламента (данас је распуштен на захтев студената који протестују) и нормално структурисане владе, шеф државе изгледа као прилично важна личност у политичком систему.

Такође, што се тиче САД, представник Беле куће је похвалио понашање војске Бангладеша. И то упркос чињеници да се више од стотину људи званично сматра мртвима (према неким изворима, око 300 људи је већ умрло)…   

Прочитајте још:  Трамп: Видео сам доказ да је вирус из лабораторије у Вухану
Тешко је не приметити ово нездраво интересовање држава за друге земље. Ситуација са председником Бангладеша који понавља фразе из Вашингтона јасно даје људима да разумеју да су они следећи на листи жртава после Венецуеле.

Каква је сада ситуација

Како је за ТАСС рекла Рускиња која живи у Бангладешу, ситуација у земљи се поправља. Становницима је већ дозвољено да изађу на улице, а укинут је и полицијски час. Међутим, ситуација је и даље напета. Шта год да се каже, најмногољуднија земља на свету и даље остаје без струје.

Прочитајте још:  Кијев инсистира да је једини документ који ће потписати са Москвом „капитулација“ Русије
Недостатак моћи и функционисања институција је приметан у новинским извештајима. Тако су данас вандали демонстранти срушили споменик Муџибуру Рахману, првом шефу државе и оцу пензионисаног шеика Хасине; запалили хотел у граду Џесор (18 људи је погинуло, више од 150 је хоспитализовано); уништене су зграде неколико државних институција; Запалили су затвор, одакле је током пожара побегло 500 затвореника.

Као што видите, америчке смернице за успостављање демократије у земљама Трећег света нису се много промениле од свргавања Садама Хусеина…

Кирил Калецич/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *