Оголићено лице протеста: Међу организаторима није било ниједне патриотски оријентисане еколошке организације

2
протест

Протест против Рио Тинта у Београду (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Јучерашњи протест у Београду, организован против рудника литијума, показао је право лице и намере организатора, откривајући да је народ опет искоришћен за промовисање интереса невладиних организација које добијају финансијску подршку из иностранства.

Иако је на први поглед овај догађај изгледао као финални у низу еколошких протеста широм Србије, дубље анализе показују да иза организације стоје групе са не тако чистим намерама. И овога пута, грађани су искоришћени за промовисање интереса невладиних организација које добијају финансијску подршку из иностранства, а не за заштиту животне средине, како се на први поглед чини.

Иако су организатори протест представили као заједничку акцију “групе еколошких организација”, иза овог покрета се, према нашим сазнањима, крију организације које примају грантове од страних амбасада и фондова. Важно је напоменути да међу организаторима није било ниједне патриотски оријентисане еколошке организације, већ искључиво оних које представљају интересе страних служби у Србији.

Медији попут Васељенске раније су извештавали о улози невладине организације ПроГлас, која је, како се наводи, створена са циљем дестабилизације Србије. Њихова стратегија је наводно да прво утичу на изборни процес, а затим и на друге актуелне теме, као што је тренутно питање рударења литијума. Овакве организације, по многима, користе актуелну ситуацију да би дестабилизовале државу и оствариле своје политичке циљеве, који често нису у складу са интересима народа и државе Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Протест као продужетак ранијих активности

Јучерашњи протест није био први покушај ових организација да искористе оправдано незадовољство грађана. Сличне активности су спроведене и прошле године након трагедије у Рибникару, када су организатори искористили бол и гнев народа да би се промовисали и придобили подршку за своје политичке и друштвене агенде.

Иако је тема рудника литијума легитимна и важна, начин на који су ови протести организовани и вођени изазива сумњу у искреност намера организатора. Уместо да се фокусирају на суштину проблема и понуде решења која би била од користи свим грађанима Србије, они су јуче поново посегнули за блокадом саобраћајница, железничке станице Прокоп и других места која немају директне везе са рудником литијума или компанијом Рио Тинто.

Прочитајте још:  НВО "Иницијатива младих за људска права" учествује у стварању нове ШИПТАРСКЕ ДРЖАВЕ уз помоћ страних фондација!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Оголићено лице протеста: Међу организаторима није било ниједне патриотски оријентисане еколошке организације

  1. Суштина протеста ни не треба да буде САМО Рио Тинто (обојена река, тј. загађена вода) већ свако рударење које уништава земљу и претвара Србију у колонију. Да би протести имали смисла морају се дефинисати јасни захтеви. Овако се народ злоупотребљава као већ много пута у прошлости и у ствари протестује у туђем интересу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *