БИА извела акцију “ШТА ТО БЕШЕ ЛИТИЈУМ”: НВО активисти пуштени на слободу после ‘мајсторски’ одрађеног посла

3

Ухапшени активисти невладиних организација, који су били приведени након блокаде железничке станице, пуштени су на слободу после само два дана проведених у притвору. Иако је казна која им је изречена укинута, а поступак ће бити поновљен, све указује на то да је њихово привођење било део ширег плана који су, према свим доступним информацијама, одрадили у корист служби. Њихово брзо пуштање на слободу многи тумаче као награду за успешно извршен задатак – скретање пажње јавности са стварног проблема, копања литијума, на себе и свој случај.

Још на почетку протеста, који су били усмерени на спречавање експлоатације литијума у Србији, ови активисти су се појавили као предводници покрета. Али уместо да организују окупљање на кључним местима која имају директну везу са темом протеста, попут зграде Владе Србије, Андрићевог венца или седишта компаније Рио Тинто, они су народ усмерили на блокаду пруге на Прокопу. Овај потез, који није имао никакву конкретну везу са проблемом литијума, одмах је изазвао реакцију полиције и довео до њиховог хапшења, чиме се фокус јавности пренео са протеста на наводне репресивне мере државе.

Из свега даље што је уследило, имали смо прилику да видимо како је њихово привођење одиграло огромну улогу у великом сценарију који је за циљ имао разводњавање протеста. Уместо да јавност остане усмерена на питање заштите животне средине и спречавање штетне експлоатације литијума, медији су почели да извештавају о хапшењу активиста и њиховом правосудном третману. На тај начин, главни циљ протеста је практично стављен у други план, а пажња јавности је преусмерена на питање њихових права и слобода.

Прочитајте још:  Правда.ру: Србија обећала да ће ЕУ обезбедити стратешки важним металом

Поступци активиста, од самог почетка протеста до њиховог привођења и пуштања на слободу, изгледају као да су извршавани по добро осмишљеном плану, који као да је писао заштитник Саве Манојловића, Марко Парезановић. Будући да поступци ухапшених активиста све више подсећају на нелогичне потезе Саве Манојловића и покрета “Крени- промени”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да је акција и више него провидна види се по реакцијама на друштвеним мрежама где људи отворено честитају начелнику службе како експедитивно завршава посао.

У сваком случају, задатак “шта то беше литијум” је успешно извршен а овим је само потврђено писање Васељенске ко су актери и о каквим профилима је реч.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “БИА извела акцију “ШТА ТО БЕШЕ ЛИТИЈУМ”: НВО активисти пуштени на слободу после ‘мајсторски’ одрађеног посла

  1. ок, ствари јесу јасније, и ово објашњење јесте плаузибилно.

    позитивно је то што су се окупили многи противници копања литијума и што је спремност народа на протесте висока. битно је да власт препозна спремност на активност.

    остаје још отворено:

    – да ли би било боље да је коканивићевој акцији (нек је то и циљањем поред мете) додат замајац свих његових противника и да је скуп био још масовнији. иако делимично промашен, бројке говоре за себе.

    – да ли је постојао начин да се кокановићу преотме шоу? стално се прича о “преузимању протеста”.
    – хајде да ставимо на папир шта су тачке које доводе до цепања протеста и преполаризовања посетиоца на другог говорника.
    – шта беше са достојнима, како су се они понели будући да су тамо имали штанд.
    – како се у свеукупно извештавање уклапа вест да су на протестима и шиптари?

    има ли сада смисла да су шиптари доведени да блокирају железничку и ауто пут? можда да, као део масе који треба да створи ” цуг” и повуче остале.

    можда и не – јер је тим “компромитовањем” протеста, власт хтела да закочи, блокира долазак више протестаната – у страху да дође до цепања протеста и одласка неконтролисане групе на мање пожељне “дестинације”.

    ако је ово друго истина, значи да је цепање протеста лак (не немугућ) посао, и да контролори протеста оправдано страхују од тога. дакле лакше га је извршити него што то – неодшколовани искрени патриоти – то претпостављају.

  2. Одавно пишем и указујем на спрегу државних институција које је вучић претворио у приватни сервис и договор тих измишљених криминалних еколошких покрета којимсумсе за само 5 дана појавили у троцифреним бројевима а нико није јавно објавио ко организује протесте и ко је тај ко некоме дозвољава да прича јавно а некоме недозбољава. Исти сценарио ко пред изборе прошле године исти учесници али струка и наука не иде на те њихове протесте јер они залажу своје са учесницима и темом о којој ће се износити докази. Таквих протеста је било на прсту једне руке. Све је ово да се разводни огромно незадовољство снага јачина и масовност протеста а то што се организује мора да буде што даље од Београда и НИ СЛУЧАЈНО УМРАДНО ВРЕМЕ КАКОЂТО ПРИВАТИЗОВАНЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ И РАДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *