ДВЕ ГОДИНЕ ОД СМРТИ ЛЕГЕНДАРНОГ ПИЛОТА БОРБЕНЕ АВИЈАЦИЈЕ И ОПИТНОГ ПИЛОТА ГЕНЕРАЛ – МАЈОРА ВОЈСКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ БРАНКА БИЛБИЈЕ

0
Бранко Билбија

Бранко Билбија

Пре две године, 13. августа, преминуо је генерал-мајор авијације Војске Југославије, опитни пилот Бранко Билбија.

Генерал Билбија, изразити патриота и родољуб, заљубљеник у авионе, рођен је у Санском Мосту 1947. године.

У професионалној каријери обављао је дужности пилота на аеродрому Петровац код Скопља у 98. авијацијској бригади, затим командира авијацијског одељења и заменика командира 125. ловачке ескадриле у 117. ловачко-авијацијском пуку на аеродрому Жељава код Бихаћа, опитног пилота и команданта Ваздухопловног опитног центра, начелника Одељења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћника команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, као и директора Савезне управе за контролу летења.

За успехе у раду, испитивању, руковођењу и командовању ванредно је унапређен у чин пуковника 1988. године.

Од октобра 1991. године, учествовао је у борбеним дејствима на просторима СФРЈ, извршавајући борбене задатке ваздухопловне подршке на простору Хрватске и Босне и Херцеговине. Нарочито се истакао у дејствима по објектима у Хрватској у време блокаде и напада на касарне ЈНА, одлазећи добровољно на најсложеније задатке. У априлу 1992. године, заједно са генералом Љубомиром Бајићем и Бранком Шоваговићем, формирао је и потребним формацијама попунио 5. Оперативну авио-групу, преузевши дужност првог начелника штаба, а потом и команданта те јединице са командним местом на аеродрому Жељава, а касније у Бања Луци. Ова јединица је била претеча РВ и ПВО Војске Републике Српске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Летео је на више од 35 типова и подтипова авиона, међу којима су Аеро-3, 522, ТВ-2, Ф-84Г, Галеб, Јастреб, Крагуј, Курир, све Утве, сви МиГ-21, МиГ-29, Мираж-2000, СФ-260, Супер Галеб, Орао и Јак-40, као и ЛР-25.

Прочитајте још:  БОНДАРЕВ: Иако нам није увела санкције, не показује некадашњу дружељубивост

Први је у СФРЈ извео командовани ковит на Орлу и летео надзвучно на Орлу двоседу.

На надзвучним авионима, претежно МиГ-21, летео је тридесет година, са налетом од око 1400 часова и око 2100 летова.

Укупан налет на свим типовима ваздухоплова износио је око 3900 часова и око 6200 летова.

У оквиру избора новог ловачког авиона за РВ и ПВО СФРЈ и учешћа у програму НА (Нови Авион) са Републиком Француском, 1985. и 1986. године, као опитни пилот, вршио је летове на авиону Мираж 2000 у Опитном центру Истр у Француској, у циљу процене авиона и одабира за наше РВ и ПВО. По истом задатку боравио је у АФБ Едвардс, Калифорнија (Мохави пустиња) у САД, затим у Сингер Линк Мајлс Брајтон у Великој Британији и на аеродрому Омдурман Картум у Судану.

У децембру 1985. године, као први пилот ван СССР-а, летео је на авиону МиГ-29 у опитном центру СССР-а на аеродрому Кубинка поред Москве, у циљу процене и евалуације авиона за потребе нашег РВ и ПВО. По повратку у земљу, поднео је извештај који је прихваћен, након чега је државно и војно руководство за опремање РВ и ПВО ловачким авионом одабрало авион МиГ-29. Учествовао је у стручној оцени и испитивању више савремених ваздухоплова, ваздухопловних програма, опреме и наоружања.

Школу националне одбране завршио је 1993. године и у чин генерал-мајора унапређен је 1997. године.

Наредбом председника Савезне Републике Југославије постављен је за директора Савезне управе за контролу летења и ту функцију обављао све до фебруара 2001. године. Након тога, стављен је на располагање и након шест месеци, на захтев и по списку НАТО-а, пензионисан.

Прочитајте још:  Курти: Надам се договору са Србијом у мандату актуелне владе

Учествовао је у одбрани земље од агресије НАТО-а.
Више пута током активне војне службе похваљиван, награђиван и одликован.

Адвокат Душан Братић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *