Белорусија и Србија разговарале о сарадњи у области дигиталног развоја

0

(фото:Министарство комуникација Белорусије)

Белорусија и Србија разговарале о сарадњи у области дигиталног развоја.

Белорусија и Србија разговарале су о сарадњи у области дигиталног развоја,  преноси БЕЛТА.

Прочитајте још:  Ројтерс: Америчка ФДА и ЦДЦ виде рани знак о могућој вези Фајзерове двовалентне ковид вакцине са можданим ударом
Ових дана у посети Белорусији борави министар информисања и телекомуникација Републике Србије Дејан Ристић. У оквиру посете, министар комуникација и информисања Константин Шулган одржао је састанак са делегацијом Србије.

Овог новембра се навршава 30 година од успостављања дипломатских односа између Републике Белорусије и Републике Србије, па је задовољство комуницирати са пријатељима уочи овог догађаја, рекао је Константин Шулган. Он је навео да су између земаља успостављени чврсти односи.

Прочитајте још:  Турци су ове руте препоручили мигрантима - правац у Србију!
Белорусија има интересовање за проучавање искуства Србије у области ИКТ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“ Одржани су прелиминарни преговори да би се идентификовале теме од интереса. Пре свега, ово је 5Г, вештачка интелигенција, развој е-трговине и образовање. О овим и другим областима које су важне у дигиталном развоју разговарали смо довољно детаљно да бисмо разумели почетне податке и нашли примену искуству Србије у Републици Белорусији и обрнуто “, истакао је Константин Шулган. — Дигитализација није ограничена на једну државу. Сав наш развој иде ка тачки у којој морамо да комуницирамо за добробит свих грађана. Пружамо становницима наших земаља оне услуге које нам чине живот бољим и удобнијим.”

Према његовим речима, нове технологије омогућавају увођење иновација у све секторе привреде, а ресори ће наставити да раде у овој области.

Прочитајте још:  Представљен нови пакет помоћи: Свима по 60 евра — кад се пријавити, ко добија додатних 50 евра
Дејан Ристић је са своје стране захвалио белоруској страни на позиву за размену искустава и изразио уверење да ће земље ући у нове области сарадње у области информисања и комуникација.

Поред тога, разговарано је о питањима успостављања интеракције на развоју е-управе, пружања услуга грађанима у проактивном формату, увођења технологија паметних градова, израде пројектне документације у области дигиталног развоја, успостављања сарадње у области поштанских услуга.

Прочитајте још:  ЖЕСТОК НАПАД НА ДНР: Жртве на обе стране, уништена украјинска позиција
Шеф делегације Србије је позвао министра комуникација и информатизације да посети Републику Србију ради консолидације договора постигнутих током преговора, као и да учествује на светској универзалној изложби ЕКСПО-2027, која ће одржана у Београду.

Стране су се договориле да се у блиској будућности припреме за потписивање споразума о сарадњи у области поштанских услуга између овлашћених оператера две земље.

Прочитајте још:  „Победићемо непријатеља“: снимак битке у ЛНР (ВИДЕО)
Током посете Белорусији, српска делегација ће се упознати са радом производног погона Минске поште и одржати садржајне преговоре у Парку високих технологија и Индустријском парку Велики камен.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *