Након Украјинске цркве, на удару и канонска Православна црква Молдавије

0

Након Украјинске цркве, на удару и канонска Православна црква Молдавије.

Забрана Православне цркве Молдавије (ПЦМ, самоуправни део Руске православне цркве) довешће до страшних последица по земљу, до поделе друштва и раста конфронтације, сматра саветник патријарха московског и целе Русије протојереј Николај Балашов, коментаришући изјаву посланика владајуће Партије акције и солидарности Васила Шојмаруа у вези са ПЦМ.

Прочитајте још:  Румуни желе да преузму молдавску луку на Дунаву
Шојмару је раније изразио уверење да ће се власти на јесен „одрећи“ Православне цркве Молдавије, по угледу на то како су власти у Кијеву забраниле канонску Украјинску православну цркву (УПЦ).

„Резултат насилног мешања у духовна питања увек доводи до раскола друштва, пораста конфликата и конфронтације. Ако политичка снага, у име које говори поменути посланик, покуша да иде путем противуставног насиља на верском плану то ће довести до страшних последица по Молдавију“, рекао је патријархов саветник.

Прочитајте још:  Прилепин: Забранимо увоз у Русију ЛГБТ фигурица Lego
Он је напоменуо да покушаји политичара, у сопственим опортунистичким интересима, да решавају питања организовања црквеног живота уместо саме цркве, уместо верујућег народа, никада нису довели до добра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„На личном плану, заменик Шојмара се, наравно, може одрећи сваке везе са канонском Православном црквом Молдавије.

Покушаји таквог притиска, додао је, директно су забрањени Уставом Републике Молдавије.

Прочитајте још:  Мета је објавила рат Русима. Мораћу да је денацификујем.
Православна црква Молдавије је самоуправни део Руске православне цркве. ПЦМ обједињује око 70 одсто становника земље и Придњестровља. У земљи постоји и Бесарабска митрополија Румунске православне цркве, која покрива до 20 одсто православних верника.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *