СКАНДАЛ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: “Косовска” застава и химна на Балканском првенству у џудоу

2
србе

На Балканском првенству у џудоу које је одржано у Источном Сарајеву у Републици Српској, догодио се скандал који је уздрмао све Србе. Наиме, током доделе медаља, подигнута је застава самопроглашене Републике Косово и свирала је њихова химна „Косово“.

Овај догађај изазвао је бес и негодовање код грађана Републике Српске и Србије, јер је први пут на територији Републике Српске званично изведена химна самопроглашеног Косова.

Поставља се питање ко је ово дозволио? Како је могуће да се овако нешто догоди у Републици Српској, где је став према Косову јасан и недвосмислен? Како је могуће да је уопште дозвољено подизање заставе и свирање химне територије коју Србија и Република Српска не признају као независну државу? Очигледно је да се ради о великом пропусту, али чијем?

Организатори шампионата су покушали да се оправдају, истичући да су тзв Косово и њихови спортисти чланови Европске и Светске џудо федерације, као и Међународног олимпијског комитета, што им омогућава учешће на свим такмичењима под покровитељством ових организација.

Они су навели да су били у обавези да се стриктно придржавају правила ових међународних спортских федерација. Међутим, да ли је ово оправдање довољно? Да ли то значи да Република Српска треба да занемари своје ставове и своје вредности само зато што нека међународна организација има своја правила?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јасно је да ово није само обична спортска прича, већ питање које задире дубоко у политичке односе и осећања грађана Републике Српске. Признавање заставе и химне самопроглашеног Косова на тлу Републике Српске представља директно кршење принципа и ставова на којима је заснована ова заједница.

Прочитајте још:  СВЕДОК У ХАГУ: Врх ОВK јавно признавао нападе на полицију, Ругову сматрао пацифистом

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “СКАНДАЛ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: “Косовска” застава и химна на Балканском првенству у џудоу

  1. Повратни пинг: Хрватска „Олуја“ и СВО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *