МАРШ “СТАЗОМ ЕГЗОДУСА 2024”: Муслимани Алије Изетбеговића спалили 30 српских села и протерали 1920 српских породица!

0

МАРШ “СТАЗОМ ЕГЗОДУСА 2024”: Муслимани Алије Изетбеговића спалили 30 српских села и протерали 1920 српских породица!

Учесници Марша “Стазом егзодуса 2024” стигли су у возућко насеље Стог прешавши пут дуг 22 километра којим су се Срби из Возуће и долине Криваје прије 29 година повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протерали комплетно српско становништво са ових простора. Учесници марша поручили су да неће одустати док не буду пронађена тела 129 несталих Срба са тог подручја, те захтевају да Институт за нестала лица БиХ не политизује проналазак несталих Срба, као и да налогодавци и извршиоци стравичних злочина буду санкционисани.

Прочитајте још:  Бијели Поток: Осам деценија од усташког злочина над Србима!
На данашњи дан 1995. године, према директној наредби Алије Изетбеговића, који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена, покренута офанзива која је, у зависности од јединице и смера напада непријатељских снага, носила називе “Ураган 95”, “Фарз 95” и “Бадр ал Босна”.

Уз директно учешће НАТО снага за брза дејства и пакистанског контингента међународних мировних снага на страни такозване Армије БиХ која је бројала 23.000 војника, тада је спаљено 30 српских села и протерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Падом Возуће окончано је протеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Због стравичних злочина над Србима Возуће и Завидовића тренутно су осуђени само ратни злочинац и некадашњи начелник Генералштаба тзв. Армије БиХ Расим Делић на три године пред Хашким трибуналом, као и ратни злочинац, командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиб Махмуљин, кога је Апелационо веће Суда БиХ правоснажно осудило на осам година затвора, које не издржава након бекства из БиХ.

Прочитајте још:  Има ли изгледа за Србе
Махмуљин је један од деветнаест идентификованих и делимично идентификованих лица, припадника тзв. Армије БиХ и страних добровољаца против којих су поднесене кривичне пријаве о злочинима почињеним над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *