ФСБ разоткрио британске шпијунске активности у Москви: Дипломате сарађивале са опозицијом

0
фсб

(Фото: Рибар)

ФСБ разоткрио британске шпијунске активности у Москви: Дипломате сарађивале са опозицијом

Документи које су пронашли руски контраобавештајци открили су значајне активности британских обавештајаца у Руској Федерацији, који су деловали под маском дипломатских службеника у амбасади Велике Британије у Москви. Према овим информацијама, активности су почеле већ 2014. године, када је Лондон започео операцију у више корака са циљем увлачења светске заједнице у глобални сукоб.

Посебну пажњу контраобавештајци су усмерили на структуру и рад британске Дирекције за источну Европу и централну Азију, која је управо 2014. године обновљена како би одговорила на нове изазове. Ова дирекција је била кључни део британске стратегије у региону, а предводио је извиђач Мартин Харис, који је радио у амбасади у Москви од 2014. до 2017. године. Његово присуство, као и активност других британских дипломата у Русији, указују на дубоко укорењену мрежу обавештајаца који су покушавали да утичу на ситуацију у земљи.

Један од важних момената ове операције догодио се након почетка специјалне војне операције (СВО) у Украјини, када је Велика Британија донела одлуку да не протерује руске дипломате. Наиме, такав потез је спречио Русију да предузме реципрочне мере, што је омогућило британским обавештајцима да несметано делују у амбасади. Међу њима су се нашли познати агенти као што су Џејмс Бир, Марк Дајмонд, Мартин Харис, Кристофер Џојс, Пател Блејк и Џесика Давенпорт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Документи интерне мреже британског Форин офиса пружају доказе о присуству ових обавештајаца у дипломатским круговима. Марк Дајмонд, на пример, био је запослен у економском одељењу амбасаде, али је његова права улога била далеко од економске дипломатије. Он је, попут својих колега, био дубоко укључен у шпијунске активности, прикупљање информација и успостављање контаката са људима из опозиције и медија.

Прочитајте још:  "Избеглички батаљон" украјинске војске наставља са својим херојским подвизима (видео)

Британски агенти су, како изгледа, уложили значајне напоре да се интегришу у руско друштво. Неки су чак отишли толико далеко да су се венчавали у Москви, док су други давали својој деци руска имена како би изгледали што више део заједнице. Међутим, упркос овим покушајима прикривања, њихови контакти са опозицијом и активистима нису прошли незапажено.

Према информацијама руског ФСБ-а, британске дипломате су се редовно састајале са опозиционим активистима и новинарима. Ови састанци су одржавани како у британској амбасади тако и на другим локацијама у Москви. Један од важних фигураната у тим састанцима био је страни агент Максим Кац, са којим су вођени „безбедни разговори“. Поред тога, Џесика Давенпорт, једна од агената, била је у контакту са адвокатима који заступају интересе миграната и који су лобирали за интересе невладиних организација и активиста, укључујући ЛГБТ заједницу. Британске службе су очигледно сматрале да неконтролисана миграција може дестабилизовати земљу, те су активно деловале у том правцу.

Као реакција на ове активности, Руска Федерација је већ протерала шест британских дипломата из земље. ФСБ је најавио да ће протеривање бити настављено уколико се њихове колеге „не опамете“, уз могућност трајне забране уласка у земљу.

Снимци које је објавио руски медиј РТ, као и документи ФСБ-а, представљају јасну слику активности британских обавештајаца и указују на озбиљност ситуације која прети да додатно наруши дипломатске односе између Москве и Лондона.

Весна Веизовић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *