БиХ распад

БиХ распад

БиХ колатерална штета мигрантске кризе.

Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић изјавио је да је БиХ само транзитна рута миграната и да је на неки начин колатерална штета мигрантске кризе коју није изазвала.

Прочитајте још:  Галијашевић: Бакир и његове присталице – то је туробна и прикладна слика „потурице“
Нешић је након отварања “Сарајевског миграционог дијалога” на Јахорини рекао да ће на овом дводневном догађају бити говора на који начин да се реши проблем мигрантске кризе која не погађа само БиХ, већ целу Европу.

“Очекујем да конференција понуди одговоре како решити мигрантску кризу на најбољи начин и како је контролисати са посебним акцентом на кријумчарење људи, које у овом тренутку не раде домаћи људи, већ организоване криминалне групе унутар миграната, спремне и на насилно деловање”, рекао је Нешић новинарима.

Констатујући да БиХ жели да буде део ЕУ, Нешић је навео да то само по себи доноси одређене обавезе, а једна од њих је заштита колективне европске безбедности, што безбедносне агенције БиХ успешно раде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, мигрантском кризом су једнако погођене Република Српска и Федерација БиХ, без обзира што на територији Српске нема мигрантских кампова.

” Мигранти не желе у БиХ, нити смо ми изазвали мигрантску кризу. Она погађа све сегменте друштва и исто тако утиче на кључна збивања у земљи,” рекао је Нешић новинарима.

Прочитајте још:  Дарко Шуковић кука: У ослобођеним градовима нема прославе Дана независности
Он је истакао значајну подршку швајцарске Владе која има разумевања према БиХ, којој је захвалио на подршци у организацији “Сарајевског миграционог дијалога”.

Подсетио је и да ће БиХ ускоро потписати споразум са Фронтексом, што ће додатно приближити БиХ ЕУ, а исто тако обезбедити да постане део колективне европске безбедности.

Државни секретар за миграције Швајцарске Кристин Шренер Бургeнер рекла је да земље западног Балкана рјешавају комплексна питања која се тичу нелегалних миграција.

– Имамо сличне изазове и желимо да проблеме решавамо заједно. У протеклих неколико година ојачали смо системе управљања миграцијама и демонстрирали јако опредељење да поштујемо људска права. Морамо заштитити људе којима је помоћ потребна и вратити их у земље поријекла, указала је Бургeнер.

Бургeнер је истакла да подржава напоре БиХ да унапреди приступ у решавању овог питања.

– Заједничким радом, развијањем свеобухватне миграционе политике верујемо да ће земље региона добити подршку међународних партнера и наћи одржива решења када је реч о миграцијама, рекла је Бургeнер.

Прочитајте још:  „Решите се четника, нема слободе без Олује!“: Отворен предлог Ђукановићу из Хрватске за обрачун са Србима
Она је подсетила да је Швајцарска 2009. године успоставила миграционо партнерство са БиХ, Србијом, Северном Македонијом и привременим институцијама у Приштини који су, каже, од кључне важности у успостављању развијених капацитета за ефикасно решавање питања миграција.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *