Тенкиста Бењамина на мукама: Суграђани јој траже уклањање тенка

0

Тенкиста Бењамина на мукама: Суграђани јој траже уклањање тенка.

На интернет порталу Петиције онлајн покренута је петиција за уклањање тенка постављеног као спомен-обележје припадницима тзв. Армије БиХ у парку поред Друге гимназије у Сарајеву, због, како се наводи, “непримерености дизајна, локације и садржаја око спомен обележја”.

Петицију је, за сада, потписало више од 800 људи, који се слажу да је овакво спомен-обележје на погрешној локацији, због непосредне близине школа, вртића, место на којем се окупљају деца и млади, као и да је на зеленој површини која је годинама била нетакнута и која је привлачила посетиоце са и без кућних љубимаца.

“У том парку се играју дечица из околних вртића, он је симбол рађања због многобројних стабала и бехара који краси крошње посебно у пролеће, а претвара се у обележје страдања и смрти, губитака и патње…”, наводи се у петицији.

Прочитајте још:  Пентагон признао да је водио кампању дискредитације кинеске КОВИД вакцине
Аутор и потписници сматрају да одабрана локација за постављање такве врсте спомен-обележја није добро промишљена и да ствара нелагоду код становника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“…. Дошли смо да закључка да су људи узнемирени, да им тенк као такав изазива други вид сећања и асоцијације на рат, те да не изазива понос, већ нелагоду и трауму…”, стоји, између осталог, у петицији.

Прочитајте још:  Уместо помоћи против пандемије САД Европи шаље суперсонично нуклеарно оружје
Иначе, споменик је постављен уз сагласност Града Сарајева и на инсистирање градоначелнице Бењамине Карић која је присуствовала његовом откривању. Тенк је био у власништву некадашње заједничке Југословенске народне армије (ЈНА), који је “заробљен” у протеклом грађанском рату у БиХ.

Како су раније пренели федерални медији, реч је о још недовршеном пројекту с обзиром на то да је најављено постављање фигура припадника тзв. Армије БиХ у природној величини.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *