У Србији ће се одржати Вечери руске културе

0

У Србији ће се одржати Вечери руске културе.

Студенти и особље Православног хуманитарног универзитета Светог Тихона (Москва) од 30. септембра до 7. октобра одржаће едукативне вечери руске културе у Србији уз учешће локалне омладине и одрасле генерације. Путовање руских студената поклапа се са значајним датумом у вишевековној историји братских веза Русије и Србије. Културно-креативне вечери су део пројекта Фондације Светог Тихона за подршку православном образовању „Руско-српско пријатељство: историјске, културне и духовне везе у песмама младости – за стогодишњицу Руског метохија у Београду“.

Прочитајте још:  Ростислав Антонов: Ако је Русија 1999. нашла начин да помогне Србији, замислите каква би помоћ била данас!
Програм руских културних вечери обухвата секцију репортажа о историји и култури, концертни хорски програм са креативним нумерама, путујућу изложбу фотографија радова посвећених култури и природи руског севера, као и неформалну комуникацију са српским слушаоцима. Догађаји ће се одвијати у културним, образовним, образовним и верским институцијама у различитим регионима Србије. Сусрети ће омогућити да се српска омладина и старији људи на приступачан, креативан начин упознају са особеностима руске културе, да се покаже блискост историјских судбина руског и српског народа, да се открије историјска улога Русије у светских ратова и да покаже континуитет традиције српско-руског пријатељства.

Историја има много примера блискости наших земаља: у 19. веку Руско царство је активно учествовало у ослобађању братског народа од османске зависности, а у 20. веку Србија је давала уточиште нашим сународницима који су после револуције напустили Русију. . У Београду су 1924. године руски емигранти основали храм у част Свете Тројице, који је 1946. године добио статус метохије Руске православне цркве. Ове године обележава се стогодишњица од оснивања салаша.

Прочитајте још:  Непријатељска Википедија
Пројекат се реализује уз финансијску подршку Фондације Русскиј мир, Православног хуманитарног универзитета Светог Тихона и Српске православне цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *