Шиптарски дивљаци поново оскрнавили црквиште

0

(фото:Епархија рашко-призренска)

Шиптарски дивљаци поново оскрнавили црквиште.

Епархија рашко-призренска саопштила је да је скрнављење историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина, нескривена непријатељска порука, те апеловала на међународне представнике да употребе сав свој утицај како би овај инцидент био решен, а систематски притисци на Србе били заустављени.

“Уништавање икона и видљива оштећења од метака на овом свештеном простору, откривена на празник Рођења Пресвете Богородице, представљају дубоко узнемирујући чин који додатно продубљује бол и неизвесност коју осећа наш народ на Косову и Метохији, посебно у последње време” – наводе из Епархије.

Прочитајте још:  Сатанизација Русије и Србије: Катињ и Медное некад – Маркале и Рачак сад
Указују да ово црквиште у Међугори, гд‌е се сваке године одржавају молитве и обележава празник Духовског понед‌ељка, није само верски споменик, већ и место очувања духовног и културног идентитета заједнице.

“Скрнављење овог места шаље нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући оштећање да наш народ, који је вековима живио на Косову и Метохији, није добродошао” – додају из Епархије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Срби одлучили да напусте све шиптарске институције на Косову и Метохији
Истичу да овај инцидент, заједно са другим притисцима и застрашивањима екстремиста али и косовске полиције, угрожава безбедност и достојанство српског народа на Косову и Метохији.

“Двадесет пет година након рата, неприхватљиво је да се насилни акти и скрнављења и даље дешавају некажњено, што указује на неспособност локалних власти да у потпуности обезбеде сигурност и заштиту Цркве и верног народа” – наглашавају из Епархије.

Овакви поступци, додаје се, имају штетан утицај не само на вернике Српске православне цркве /СПЦ/, већ и на све заједнице на Косову и Метохији, јер продубљују под‌еле по етничкој и верској основи и овај простор показују као нестабилан, што подстиче све веће исељавање људи свих заједница, економску нестабилност и угрожава будућност свих грађана.

Прочитајте још:  Није Косово такозвано него је такозвана република Косово
Из Епархије апелују на међународне представнике на Косову да употребе сав свој утицај како би овај инцидент био решен, а слични инциденти и систематски притисак на Србе били заустављени.

“Будућност Косова и Метохије не може се градити на темељима дискриминације и застрашивања. Позивамо међународну заједницу да обезбеди да се посебно предузму мере за заштиту нашег народа и верског и културног насљеђа СПЦ.

Неопходно је да и локалне и међународне власти заједно пошаљу јасну поруку да нетолеранцији и дискриминацији нема места у друштву у коме сви грађани морају да живе у међусобном поштовању и миру. Сукоби и насиље никоме добро не могу донети – указују из Епархије.

Прочитајте још:  Све што нормалан човек не може да замисли овај нарко картел на власти још и спроведе
Истичу да СПЦ остаје дубоко посвећена неговању мира и помирења.

“Међутим, мир може опстати само тамо гд‌е влада правда и гд‌е се поштује и чува светост верских објеката и поштују основна људска права. Позивамо власти на Косову и Метохији да престану са свим облицима притисака на наш народ који их доживљава као отворени терор и покажу да пут решења проблема није у освети и репресалијама” – наводе из Епархије рашко-призренске.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *