Стручњаци упозоравају: Како се борити против осветничке порнографије на друштвеним мрежама

0
осветничке

Драгослав Љубичановић

У емисији “Блиц уживо” на Блиц ТВ, адвокат Драгослав Љубичановић и тужитељка Данијела Јокановић говорили су о растућем проблему осветничке порнографије и злоупотребе приватних фотографија које се деле у групама на Телеграму. Према речима Јокановић, осветничка порнографија још увек није посебно дефинисана у српском закону, али се овакви случајеви процесуирају под другим кривичним делима, као што су злоупотреба малолетних лица и порнографски садржаји (члан 185).

Љубичановић је у емисији нагласио да постојећи закони нису довољно ефикасни и да је једини начин да се спрече овакви случајеви увођење строжих санкција и пријава сваког појединачног случаја надлежним органима. Он је апеловао на жртве да прикупе доказе и поднесу кривичне пријаве, јер је то једини начин да се зауставе починиоци. Како је навео, „Високотехнолошки криминал мора да утврди идентитет особа које стоје иза оваквих активности, а надлежни органи да реагују брзо како би спречили да се исти починиоци врате на интернет“.

“Савет је да, кад год дођу до сазнања да је неки видео снимак, слика или било шта, негде објављен, да то документују на било који начин који им је доступан, било неким скриншотом или скидањем тих фајлова, и да подносе кривичне пријаве. У пракси се дешава да неко ко је занимљив широј јавности, да има своје друштвене мреже, Инстаграм, Фејсбук или тако нешто, да се њихове слике скидају, да се поново објављују, да им се ставља неки други контекст, да се монтирају, да се раде фотомонтаже, и то се дешава буквално свакодневно. Једни те исти профили се хакују и искоришћавају. И уколико неко прелази преко тога, просто, то ће се стално понављати. Међутим, ја мислим да је једини и најбољи пут, колико год био спор, да се то пријави. Све су то ствари којима би неко требало да се позабави, да да предлоге, да такав неки протокол не мора добити законску санкцију. Све ово, већина овога што је овде споменуто може да се гони по већ постојећим законима. Када би се то гонило, ја мислим да би више од 90% тих ситуација било покривено”, рекао је адвокат Љубичановић.

Прочитајте још:  Стигла писма српског краља која откривају истину о међународним односима крајем 19. века

telegram, balkanska perverzija

Организација “ОснаЖене” је одрадила велики део истраживања и открила бројне групе које деле експлицитне фотографије жена и малолетника на Телеграму. Према речима њихових представника, један од највећих проблема је брзина којом се такве групе обнављају након што буду угашене, због чега је потребно хитно деловање и сарадња правосудних органа и полиције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тужитељка Јокановић је нагласила да је брза реакција кључна, јер „информације на интернету циркулишу великом брзином“, и свако одлагање може довести до неповратних последица по жртве. Такође, напоменула је да су овакви случајеви често сложени и да захтевају брзу сарадњу између полиције и тужилаштва како би се спречило да експлицитни садржаји дођу у руке већег броја људи.

Учесници у емисији су се сложили да је проблем са осветничком порнографијом и злоупотребом личних фотографија велики у Србији, али да постоје начини за борбу против ове појаве, под условом да се закони пооштре и да се на овакве случајеве реагује брже и ефикасније.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *