У Загребу идентификовани посмртни остаци четворо Срба

0

У Загребу идентификовани посмртни остаци четворо Срба.

Посмртни остаци четворо Срба, страдалих у акцији хрватске војске и полиције “Олуја”, идентификовани су у Загребу, саопштила је Комисија за нестала лица Србије.

Прочитајте још:  Вељко Ђурић мишолики глодар
Жртве страдале у августу 1995. године ексхумиране су у Петрињи, Задру, Горњем Селишту и Водотечу.

Идентификација је обављена методом анализе ДНК, уз присуство чланова породица, у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу. Њихова сахрана биће обављена у складу са жељама породица.

“Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих”, наводи Комисија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија одбила да учествује на антируском самиту
Идентификацијама је присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица, имајући у виду да је од почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака вршених на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, српској страни омогућен мониторинг.

Према подацима Комисије, од 2001. до 2024. године, из регистрованих, масовних гробница, појединачних гробних места и других необележених локација ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Хрватске.

Прочитајте још:  Хрватска: Око 15.000 људи на масовном протесту против ковид пропусница у Загребу, демонстранти носили транспаренте „Доста је тираније“
Посмртни остаци око 1.000 идентификованих жртава предати су породицама.

Глас Српске

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *