Србија упутила писмо генералном секретару УН и председнику Генералне скупштине због Бећировића

0
ун

Foto: Printskrin/Jutjub

Србија је упутила писмо генералном секретару УН и председнику Генералне скупштине УН, као одговор на иступање председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића пред светском организацијом, у којем је он изнео низ неоснованих и малициозних оптужби на рачун Србије и српског народа, незванично сазнају “Новости”.

У писму се, како сазнајемо, упозорава на покушај Бећировића да злоупотребом излизаног наратива о “Великој Србији” оживи у региону конфликте из деведесетих година прошлог века.

Наглашава се и да је политичко руководство Србије континуирано и у свакој прилици исказивало подршку територијалном интегритету БиХ, што Бећировићеве оптужбе да је Србија некоме претња чини још малициознијим.

Како је истакнуто у писму, Србија није претња миру, већ је оријентисана ка будућности, што изазива нелагоду код оних који би да регион врате у мрачну прошлост.

Став Србије је да се мора уложити напор да се, уместо потпаљивања старих страхова, створи политичка клима за помирење, сарадњу и трајан мир у региону западног Балкана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да иронија буде већа, бошњачки политичари у БиХ оптужују Србију за претње, иако су они сами систематично рушили Дејтонски споразум, отимајући протеклих година око стотину надлежности које су тим споразумом гарантоване Републици Српској.

У писму се подсећа и да је Бећировић пред Генералном скупштином УН говорио без платформе коју је одобрило Председништво БиХ, чиме је прекршио законе сопствене земље.

У закључку писма наводи се да Србија остаје чврсто опредељена за мир, добросуседске односе и регионалну сарадњу, и да ће управо то бити српски одговор онима који настоје да провоцирају тензије и несугласице на Балкану.

Прочитајте још:  Отворено писмо политичарима Савезне Републике Немачке: Русија је трн у оку капиталистичком систему

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *