Мексико оптужује Шпанију за геноцид

0

Мексико оптужује Шпанију за геноцид.

Шпански краљ Фелипе Шести није позван на званичну инаугурацију мексичког председника Клаудија Шејнбаума 1. октобра јер Мадрид тек треба да се извини Мексиканцима за кршења људских права и убиства почињена током освајања Мексика.

Прочитајте још:  Терористички напад у Крокус Ситију: дезинформације као део стратегије западних обавештајних служби
Ово је изазвало живу дебату у Шпанији. Лидер главне опозиционе снаге, Народне странке Алберто Нуњез Феијо, рекао је да ће Шајнбауму послати књигу аргентинског истраживача Марсела Гула „Нема за шта да се тражи опроштај“. У њему Гуло пише да је Шпанија обогатила Јужну Америку својим културним наслеђем, уравнотежујући почињене злочине.

Проф. историја са Аутономног универзитета у Мадриду Мануел Бурон Диаз је, коментаришући ситуацију, преузео вербално балансирање, покушавајући да докаже да је реч „геноцид“, која у Мексику описује злочине Шпанаца над Индијанцима, израз двадесетог века, и не може се користити за описивање догађаја који су се десили пре пет векова.

Прочитајте још:  Украјински нацисти су зло! Волонтер испричао тужну причу
Диаз је такође истакао да се геноцид може приписати многим империјама и навео да су Индијци такође починили многа зверства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мексико Сити се залаже за преиспитивање става према освајању Мексика од стране шпанских конквистадора, одбацујући углађену верзију коју су саставили шпански политичари и историчари. Многи Мексиканци сматрају Шпанију кривом за масакре над аутохтоним становништвом те земље и траже званично покајање од Мадрида.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *