Бизнис преузимања пропалих фирми, у посао ушли и Индијци: ВАРАЈУ ЛИ, ВАРАЈУ

0

(Фото: EPA-EFE/ ADI WEDA)

Три лица повезана са фирмом “Пегаз линк” приведена су јер су пословне партнере доводили у заблуду лажно приказујући да је фирма солвентна. Осим Д. И, кога Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду у свом саопштењу представља као овлашћено лице фирме “Пегаз линк”, приведени су и Н. К. и Г. Г.

Они се сумњиче и да су након пријема робу продавали на црном тржишту, те да су себи прибавили противправну имовинску корист у износу већем од осам милиона динара.

Према подацима Народне банке Србије, фирма “Пегаз линк” се налази у блокади од 17. јуна 2020. године, а тренутни износ блокаде износи скоро 13 милиона динара. Дан пре него што су јој блокирани рачуни, фирма је променила власника – уместо дотадашњег власника и заступника Дејана Ивковића, у Агенцији за привредне регистре као власник и заступник уписан је индијски држављанин Годхке Деепак Кумар. Уједно, истог дана фирма је променила и адресу, преселивши се из Београда у Нови Сад.

Осим компаније “Пегаз линк”, Индијац Годхке Деепак Кумар је тренутно власник, директор или ликвидациони управник у укупно 71 фирми у Србији, од којих су скоро све или у блокади, или у поступку ликвидације, или им је изречена мера забране располагања новчаним средствима, а још четири фирме у којима је био заступник су избрисане из регистра.

Укупан износ блокаде свих Кумарових фирми на дан 25. марта је 141,8 милиона динара, односно, нешто више од 1,2 милиона евра. Потраживања од ових фирми још су и већа, с обзиром да поједина имају порески дуг вишеструко већи него што је износ због којег су блокиране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шиптарски министар у влади БЈРМ прети да ће напустити иницијативу "Отворени Балкан"

БИРН је питао Више јавно тужилаштво да ли је и против Кумара покренут неки поступак, али су из Тужилаштва рекли да би могли да одговоре на ово питање тек следеће недеље.

Foto: Printscreen

Највећи број фирми у којима је Кумар заступник налазе се на само три адресе: Сутјеска број 2 и Николе Пашића број 24 у Новом Саду, као и Јурија Гагарина број 231 на Новом Београду. Ове три адресе су и иначе “популарне” за отварање фирми: на првој (Сутјеска 2) укупно је регистровано 550 компанија – међу њима и поменута “Пегаз линк”.

Од тих 550 фирми, скоро половина је обрисана из регистра, још једна четвртина је у потешкоћама – налази се у блокади, ликвидацији, одузет им је порески број, или им је изречена мера забране располагања новцем – док је само једна четвртина фирми са ове адресе активна.

На адреси Јурија Гагарина 231 регистровано је још више фирми – 659. Око 30 одсто њих је обрисано, а 44 одсто је активно. На трећој адреси – Николе Пашића 24 у Новом Саду – регистрован је најмањи број фирми (37), од којих је тек свака пета активна.

Тужилаштво је у саопштењу од 25. марта апеловало на привреднике да проверавају своје пословне партнере преко јавно доступних база података пре него што склопе послове са њима, како би избегли ситуацију да касније не могу да буду обештећени.

Тужилаштво је навело и да је у пракси примећена “учесталост превара у привредном пословању”, код којих се појављује “већи број оштећених лица и високи износи одштетних захтева”.

Директно.рс

Бонус видео

Прочитајте још:  САД спремају обојену револуцију у Индији

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *