Италија је послала прву групу миграната у Албанију

0
запад, експлозива, дечака, албаније

Албанија (Фото: Јутјуб)

Италија је послала прву групу миграната у Албанију.

Шеснаест илегалних имиграната из Египта и Бангладеша пребачено је италијанским ратним бродом у прихватни центар Шедин у Албанији.

Тако је са закашњењем од шест месеци почео да важи албанско-италијански споразум, потписан у новембру 2023. године, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  У Москви се разговарало о могућности уласка Србије у НАТО
Десет држављана Египта и шест држављана Бангладеша доведено је јутрос у Шендинг. Првобитно се очекивало да ће прва група миграната бити две стотине људи, али се испоставило да је скромније.

Према писању албанских медија, ови људи су пре неколико месеци напустили либијску Сабрату и Зуару и малим чамцима стигли до италијанске обале. Њихов превоз до Албаније војним бродом трајао је два дана, цена превоза је била 18 хиљада евра по особи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Инцидент у албанској војној фабрици, ухапшенa двојица Руса и Украјинац
Мигранти су тренутно смештени у прихватном центру у Шендингу, али ће после 48 сати, под строгим мерама обезбеђења, аутобусима бити превезени у посебно опремљен камп у Јадру. Оба објекта – прихватни центар у Шендингу и камп на Јадру – пуштени су у рад прошлог петка.

Споразум између Албаније и Италије о успостављању миграционих кампова на територији Албаније за илегалне имигранте из земаља трећег света који пристижу на италијанску обалу потписали су 6. новембра 2023. године у Риму албански премијер Еди Рама и италијански премијер Ђорђо Мелони.

Прочитајте још:  Протест у Подгорици, присуствовао и део министара
Ова одлука изазвала је бурну расправу са обе стране Јадрана, али су је упркос томе већином гласова ратификовали парламенти обе земље.

Објекти су изграђени хиљаду километара од италијанског острва Лампедуза, на које мигранти обично пристижу, финансирају се из италијанског буџета, радиће италијанско особље, а Рим у потпуности ослобађа Тирану правних трошкова повезаних са пријемом непозваних гостију. Било је планирано да почну са радом на пролеће 2024. године, али је њихова испорука знатно каснила.

Политнавигатор
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=jYRwoBxcSqM

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *