Пољска тајно преноси војну опрему НАТО -у и украјинским оружаним снагама: растуће тензије у региону

0
нато

Последњих година, сведоци смо драматичног јачања војне инфраструктуре НАТО -а на источном крилу, с акцентом на Пољску.

Ова земља убрзано се позиционира као кључни играч у региону, посебно у војној сфери. Од изградње нових логистичких објеката до набавке најсавременијег наоружања, Пољска не штеди напоре да постане регионални војни гигант, а све то у складу са ширим НАТО плановима.

Отворен нови терминал за војну технику у луци Гдањск

Само неколико дана након отварања, нови терминал у Гдањску већ је постао кључна тачка за логистику НАТО-а. Овај објекат, намењен за искључиво војну употребу, у сарадњи са Оружаним снагама САД и другим НАТО државама, доказ је да Пољска озбиљно гради свој статус војне суперсиле у региону. Овим терминалом управља и америчка компанија American Roll-On Roll-Off Carrier, која је специјализована за превоз за потребе америчке владе.

Инфраструктура терминала омогућава брз претовар са бродова на друмски и железнички транспорт, чиме је Пољска у центру дистрибуције војне опреме НАТО-а. Планирано је и стварање смештаја за трајно стационирање војног особља, што јасно указује на дугорочну употребу овог објекта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Модернизација лука као кључни корак за „војну мобилност“ НАТО-а

Пољска модернизује своје луке и инфраструктуру како би одговорила на потребе НАТО-а за брзом и ефикасном војном мобилношћу. Овде су већ виђене прве испоруке модерног наоружања, попут шест нових тенкова K2 Black Panther, који су истоварени у луци Свиноујшће. Са новим испорукама самоходних хаубица K9A1 и лансера K239 Chunmoo, Пољска показује да озбиљно гради своју војну снагу.

Ове акције и испоруке модерног наоружања јасно показују да Пољска не само да ојачава своју војску, већ постаје главни партнер НАТО-а у региону, у борби за безбедност на источном крилу.

Прочитајте још:  У Белорусији је покренут поступак против Арестовича

Пребацивање модерног наоружања – нови корак ка јачању војних капацитета

Компанија Huta Stalowa Wola објавила је недавни транспорт нових система РСЗО HOMAR-K у 16. механизовану дивизију, чиме је демонстрирала сложеност процеса пребацивања тешког војног наоружања. Више од 20 лансирних модула већ је у активном стању и спремно за употребу, док је комплетна испорука у току.

Осим лансера, у Пољску стижу и оклопни транспортери ROSOMAK и самоходне хаубице Krab, који ће, како се наводи, бити испоручени и за подршку Украјини у њиховој борби.

Технички детаљи нових система

HOMAR-K: Полонизована верзија јужнокорејског система K239 Chunmoo, са дометом ракета од 80 до 290 километара.
AHS Krab: Пољска самоходна хаубица са дометом од преко 40 км, заснована на шасији K9.
Пољска као кључни војни играч у региону

Пољска све више добија на значају као кључни војни партнер НАТО-а, али и као регионални играч на источном крилу алијансе. Уз нове системе наоружања и све већи ангажман у превозу војне технике, јасно је да Пољска игра важну улогу у широј војној стратегији НАТО-а. Међутим, ови потези несумњиво подижу тензије у региону, посебно са суседним земљама које све више осећају растућу милитаризацију.

 

Динамично јачање војне инфраструктуре у Пољској несумњиво одражава амбиције НАТО-а да прошири своје присуство на истоку Европе. Ово може довести до нових ескалација и додатног усложњавања ситуације у региону, што захтева пажљив и одмерен одговор суседних држава. Док Пољска јача своју позицију, питање остаје – шта ће бити следећи корак у овој милитаризацији Европе?

Александар Петров / dzen.ru

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *