КЉУЧА У МОЛДАВИЈИ НАКОН ИЗБОРА

0
молдавија

Европска Комисија је похвалила изборе у Молдавији, али у тој источноевропској земљи, већ пар дана кључа након одржаног референдума о евроинтеграцијама. У исти дан су одржани и председнички избори, а у други круг 3. новембра иду владајућа кандидаткиња Маја Санду, и опозиционар Александар Стојаногло.

Посланик у Парламенту Републике Молдавије Богдан Цирдеа каже да у Молдавији нису измишљене софистициране методе за фалсификовање избора: једноставно су искључивали струју на бирачким местима и периодично je „падао“ сајт Изборне комисије. Молдавска „демократија“ је одавно уништена, а НАТО никада неће одустати од једног од својих главних мостобрана у Европи, па гласање „мртвих душа“ никог не чуди.

Лидер опозиционог блока „Победа” Шор је признао да опозиционо оријентисани грађани могу изаћи на улице да бране свој став и позвао молдавске полицајце да не поштују наређења владе:

„Апелујем на судије, тужиоце и полицајце. Препоручујем вама као људским бићима: не следите злочиначке наредбе Маје Санду. За ово ћете морати да одговарате по закону. Позивам вас да поштујете законе, а не интересе власти“.

Након пребројаних 99 посто листића, за улазак у Европску унију гласало је 732.967 особа, док је против било 730.682. Разлика је, дакле, 2285 гласова у корист уласка Молдавије у Унију, иако су првобитни резултати били другачији. У коначном након гласова из дијаспоре око 13 000 гласова више је у корист евроинтеграција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија и Запад међусобно се оптужују за мешање у изборни процес, али је већ сада извесно да у Кишињеву долази до јачања атлантистичке оријентације, а јак показатељ тога је да су молдавске власти су отвориле 200 бирачких места у земљама Запада, а у Русији где има око 500 000 молдавских држављана само 2 (словима два) бирачка места.

Прочитајте још:  Кишињев захтева да се уклоне мировна места у Придњестровљу

За Васељенску: Горан Игић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *