Сигнал свима: шта су светски лидери одлучили на самиту БРИКС-а

0

Сигнал свима: шта су светски лидери одлучили на самиту БРИКС-а.

 У Казању се наставља 16. самит БРИКС-а. Другог дана манифестације, лидери земаља чланица асоцијације одржали су састанке у ужем и проширеном формату и усвојили заједничку декларацију. О главној ствари – у материјалу РИА Новости.

Експанзија и заједничке вредности

Уторак је углавном био посвећен билатералним преговорима: Владимир Путин је разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, индијским премијером Нарендром Модијем, председницима Јужне Африке и Египта Сирилом Рамафозом и Абделом Фатахом ал-Сисијем, као и шефицом Нове развојне банке БРИКС-а Дилмом. Роуссефф.
„Државе чланице нашег удружења имају заиста огроман политички, економски, технолошки и људски потенцијал, а истовремено нас уједињују заједничке вредности и погледи на свет“, рекао је руски председник , суверене земље које представљају различите континенте, моделе развоја, религије, изворне цивилизације и културе“.
Курс ка добросуседству и међусобном уважавању интереса посебно је важан сада, када се „стварају суштинске промене, у току је процес формирања мултиполарног света“.
Председник Русије Владимир Путин на састанку са лидерима БРИКС-а у ограниченом формату у оквиру КСВИ самита БРИКС-а у Казању - РИА Новости, 1920, 23.10.2024.
Председник Русије Владимир Путин на састанку са лидерима земаља асоцијације у ограниченом формату у оквиру самита БРИКС-а у Казању.
Си Ђинпинг је такође позвао на придржавање концепта мултилатерализма и узимање у обзир ставова земаља глобалног југа. А Моди је потврдио спремност за интеракцију са заинтересованим државама.

Заобишли “седам”

Састанак је настављен у проширеном формату, уз учешће чланова делегација и представника међународних институција.
Путин се традиционално окренуо квантитативним показатељима.
И импресивни су. „Удео земаља БРИКС-а у погледу паритета куповне моћи на крају 2024. године износиће 36,7 одсто, што поуздано премашује удео земаља Г7 (30 одсто. – Прим. аут.)“, рекао је председник.
Председник Русије Владимир Путин на састанку са лидерима БРИКС-а - РИА Новости, 1920, 23.10.2024.
Председник Русије Владимир Путин током састанка са лидерима БРИКС-а
Центри економске активности се сада померају ка тржиштима у развоју. А у западним земљама терет дуга расте.
Формира се мултиполарни модел, који покреће нови талас раста, пре свега захваљујући глобалном југу и истоку и, наравно, државама БРИКС-а“, закључио је Путин.
Прочитајте још:  Представа за рају: Споразум власти и опозиције о изборним условима
За даљи развој Русија има низ предлога. Међу њима: стварање инвестиционе платформе БРИКС-а, отварање берзе житарица и посебне платформе за племените метале и дијаманте.

Сукоби и долар

На маргинама се детаљно разговарало о ситуацији на Блиском истоку – говорио је о томе египатски председник. А шеф Ирана је затражио од земаља БРИКС-а да искористе све могућности да обезбеде поштовање права Палестинаца.
Дотакли смо се и украјинске кризе.
„Кина, Бразил и земље глобалног југа су створиле групу „Пријатеља мира“, подсетио је кинески лидер „Она има за циљ да уједини велики број гласова у подршци мира спречавање ширења сукоба, спречавање његовог ширења на треће стране, као и одбијање ескалације непријатељстава и доливања уља на ватру, промовишу брзу деескалацију“.
Кинески председник Си Ђинпинг, који је допутовао да учествује на КСВИ самиту БРИКС-а, током церемоније дочека на аеродрому Казањ - РИА Новости, 1920, 23.10.2024.
Кинески председник Си Ђинпинг, који је допутовао да учествује на 16. самиту БРИКС-а, током церемоније дочека на аеродрому у Казању
„БРИКС мора да постане ефикаснији инструмент за обезбеђивање глобалне безбедности“, нагласио је јужноафрички председник.
Прочитајте још:  Техеран је најавио одлучан одговор Израелу . Хоће ли користити нуклеарну бомбу?
Шефица Нове развојне банке Дилма Русеф је финансијски фактор приписала разлозима нестабилности.
„Сложену геополитичку ситуацију компликује чињеница да се долар користи као оружје за промену услова живота становништва, што утиче и на међународни систем, поверење и његов интегритет“, навела је она.
„Заиста, видимо да је то тако“, сложио се Путин „У ствари, мислим да је то велика грешка оних који то раде.
Он је подсетио: Русија не напушта долар, већ је принуђена да тражи алтернативе. Јер играње по правилима наметнутим споља је ризично.

Коначна декларација

Учесници самита усвојили су Казанску декларацију . Биће дистрибуиран и УН, појаснио је Путин. У документу су сумирани резултати руског председавања ове године и наведени приоритети за будућност.

О санкцијама и дијалогу:

  • Земље поново потврђују своју „посвећеност духу БРИКС-а, који се заснива на међусобном поштовању и разумевању, сувереној једнакости, солидарности, демократији, отворености, инклузивности, интеракцији и консензусу“.

  • Проширење партнерства „промовише опште добро“.

  • Чланице БРИКС-а су забринуте због негативног утицаја нелегалних санкција на глобалну економију: „Такве мере поткопавају Повељу УН, мултилатерални трговински систем, одрживи развој и еколошке споразуме.

  • Све несугласице и спорови између земаља морају се решавати мирним путем, кроз дијалог и консултације: „Истичемо потребу да се поштују легитимни и оправдани интереси свих земаља у области безбедности.

О УН:

  • БРИКС поново потврђује своју посвећеност мултилатерализму и поштовању међународног права, укључујући циљеве и принципе садржане у Повељи УН као њен интегрални, основни елемент, као и задржавање централне улоге УН у међународном систему.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров (у средини) на пленарном састанку Савета министара иностраних послова Г20 у Рио де Жанеиру - РИА Новости, 1920, 23.10.2024.
Прочитајте још:  ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ НЕ У МОЈЕ ИМЕ , ЛЕПОСАВИЋУ НЕКА СИ ИМ УЗДРМАО НАЈВЕЋУ ЛАЖ !
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров (у средини) на пленарном састанку Министарског савета Г20 у Рио де Жанеиру

О значењу “двадесет”:

  • БРИКС истиче кључну улогу Групе двадесет (Г20) као главне међународне платформе за мултилатералну финансијску и економску сарадњу, платформе за дијалог између развијених земаља и земаља у развоју на равноправној и обострано корисној основи у циљу заједничког тражења заједничког решења глобалних проблема.

  • БРИКС се радује успешном одржавању самита Г20 у новембру 2024. године под председавањем Бразила и потврђује своју спремност да координира ставове у интересу повећања инклузивности и јачања улоге глобалног југа.

О глобалном финансијском систему:

  • БРИКС је посвећен одржавању јаке и ефикасне глобалне финансијске сигурносне мреже, при чему Међународни монетарни фонд игра централну улогу.

  • БРИКС позива на реформу Бретонвудског система (међународни систем монетарних односа и трговинских поравнања успостављен 1944. године, који је означио одмак од „златног стандарда” и везивања светске економије за долар. – Уредба).

Заставе земаља БРИКС-а - РИА Новости, 1920, 23.10.2024.
Заставе земаља БРИКС-а

О Новој развојној банци (НДБ):

  • НДБ игра кључну улогу у промовисању развоја инфраструктуре и одрживог развоја земаља акционара.

  • БРИКС подржава даљи развој банке, проширење финансирања у националним валутама и јачање иновативних процеса у области инвестиција и финансијских инструмената.

  • БРИКС поздравља руску иницијативу за стварање нове инвестиционе платформе засноване на банци како би се повећао прилив инвестиција у земље асоцијације.

О Блиском истоку:

  • БРИКС позива на свеобухватни прекид ватре у Појасу Газе и ослобађање без предуслова свих талаца и заточеника са обе стране.

  • Удружење подржава промену статуса Палестине у УН из државе посматрача у пуноправног члана организације.

  • Чланице БРИКС-а позивају на поштовање суверенитета и територијалног интегритета Либана и Сирије.

О украјинском сукобу:

  • БРИКС наглашава да све државе морају да делују у складу са циљевима и принципима Повеље УН „у целини и међусобној повезаности“.

  • У декларацији се наглашава: „Са задовољством примећујемо релевантне предлоге за посредовање и добре услуге који су осмишљени да осигурају мирно решавање сукоба кроз дијалог и дипломатију.

Рад форума, КСВИ самит БРИКС-а - РИА Новости, 1920, 23.10.2024.
Рад форума, КСВИ самит БРИКС-а
Прочитајте још:  Песков: У Украјини ће горети скупи амерички и немачки тенкови
Завршног дана самита, 24. октобра, планиране су сесије у формату „оутреацх”/„БРИЦС плус”. Ово је свеобухватан механизам за интеракцију са географски и идеолошки блиским земљама.
А после свих догађаја у Казању, руски председник ће одржати завршну конференцију за новинаре.
РИА НОВОСТИ
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=plRV1z6tsNg&t=3s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *