Јама Казани већ 31 годину крије тајну страдања Срба

0

Јама Казани већ 31 годину крије тајну страдања Срба.

Ових дана навршава се 31 година од свирепих злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима на обронцима Требевића изнад Сарајева.

Прочитајте још:  Европски план: Признати границе и заставу тзв. Косова
Званично су из неприступачне јаме извучени посмртни остаци 29 лица, а сумња се да је број жртава већи јер су убијени цивили посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани, док је део јаме био и миниран.

Припадници такозване Армије БиХ су од 1991. до 1993. године, приликом рација, хватали Србе на сарајевским улицама и у становима и одводили их на копање ровова на Требевић, гд‌е се налази јама Казани.

Прочитајте још:  Ево ко стоји иза лажног налога „Пеливана“ са којег је вређан председник Србије
Сумња се да је у јаме на Требевићу бачено више од стотину тела убијених Срба из Сарајева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Србе су убијали припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ, којом је командовао предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић звани Цацо.

Прочитајте још:  Лајф.ру: Вучић је демантовао медијске лажи о Путиновом одбијању да разговара са њим телефоном
За злочине на Казанима на казне од 10 месеци до шест година затвора до сада је осуђено 14 војника такозване Армије БиХ и то за убиства или помагање у убиствима, али не и за ратне злочине.

На по шест година затвора осуђени су Есад Туцаковић, Зијо Кубат, Рефик Чолак и Мевлудин Селак, а због непријављивања кривичног д‌ела и починилаца на по 10 мјесеци осуђени су Сенад Хасић, Сабахудин Жига, Самир Сеферовић, Омер Тенџо, Есад Раонић, Самир Љубовић, Сенад Харачић и Армин Хоџић.

Кантонални суд у Сарајеву осудио је Асифа Алибашића на четири године и три месеца затвора, док је Суад Омановић прво осуђен на три године, па му је казна смањена на годину дана, да би у другостепеном поступку био осуђен на 10 година затвора.

Прочитајте још:  ОД БОЛА НЕ ЗНАШ НИ ГДЕ ТЕ ВИШЕ УДАРАЈУ: Потресно сведочење заробљениика из загребачког логора "Ракитје"
Сеад Кадић је 2006. године ослобођен због недостатка доказа.

У априлу прошле године Апелационо веће Врховног суда Федерације БиХ потврдило је пресуду Кантоналног суда у Сарајеву, којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима, што је наишло на осуду јавности у Републици Српској.

Поред јаме на Казанима, Градско веће Сарајева 15. новембра 2021. године открило је спомен-обележје посвећено убијеним током 1992. и 1993. године, којем није присуствовао нико од породица жртава.

Текст исписан на споменику на Казанима изазвао је бројне расправе, јер се на плочи не наводе починиоци злочина, нити националност жртава, већ само њихова имена.

Прочитајте још:  Сарајево прикрива историјске чињенице: Уклоњена табла о протераним Србима
На споменику су на латиници уклесана имена Марка и Невенке Бошковић, Драгомира Ћеранића, Милеве Драшковић, Ранка Франкић-Бркљача, Душка Јовановића, Марине и Радослава Комљенац, Ане и Васиља Лаврив, Новке Лемез, Ергина Николића, Бранислава Радосављевића, Предрага Шалипура, Аге Штете, Зорана Вучуревића и Стојана Жуже.

У ноћи између 28. и 29. септембра прошле године оскрнављен је споменик убијеним грађанима Сарајева на Казанима, а на споменику је црвеним спрејом било исписано “Живи Цацо у нама”.

Према подацима Савеза логораша Републике Српске, у Сарајеву је током рата било 126 логора за Србе.

Према извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, убијено је око 3.000 српских цивила, а 1.700 их је тешко рањено.

Прочитајте још:  Хрватска војна акција "Олуја" била је геноцид
Од 2.907 убијених цивила 714 или 25 одсто убијено је на кућном прагу.

Катера Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *