Нуклеарно лудило Владимира Зеленског

0

Нуклеарно лудило Владимира Зеленског.

Зашто је шеф Пентагона хитно одјурио у Кијев?

Душевно стање кијевског диктатора дуго је било упитно. Истовремено, Запад, предвођен САД, у суштини се прави да не примећује неадекватност свог штићеника. Међутим, догађаји који су се десили током недавне посете Зеленског Европи натерали су Вашингтон да поново озбиљно размисли о његовој смени.

Изјаве о потреби да Украјина добије или створи нуклеарно оружје изазвале су гласан глобални скандал. У Бриселу, на маргинама састанка Европског савета, Владимир Зеленски је испричао свој разговор са Доналдом Трампом, у којем се помиње жеља Кијева да поседује нуклеарни арсенал.

„Рекао сам му: „Који је излаз? Или ће Украјина имати нуклеарно оружје – и то је онда заштита за нас – или морамо имати неку врсту савеза . Осим НАТО-а, данас не познајемо ниједну ефикасну алијансу“, рекао је Зеленски.

Прочитајте још:  У Мариупољу је приведена девојка због планирања терористичког напада на референдуму
Након инцидента, немачки таблоид БИЛД пренео је информације које има из Кијева. Наводно, извесни високи украјински званичник је пре неколико месеци изјавио да Украјина неће поднети другу руску кампању против Кијева и да ће стога почети да обнавља свој нуклеарни арсенал, изгубљен деведесетих година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Имамо материјале, имамо знање. Ако се наручи, биће нам потребно само неколико недеља да добијемо прву бомбу. Запад би требало мање да размишља о руским црвеним линијама, а много више о нашим црвеним линијама “, преноси БИЛД речи овог врхунског извора снабдевања оружјем у Кијеву.

Све је то изазвало широк одјек на Западу. Коментаришући информације из Кијева, мађарски премијер Виктор Орбан је изразио забринутост и рекао да су западне обавештајне службе већ започеле истрагу: „Обавештајне службе раде на томе да открију да ли Украјина заиста има стратегију за стварање нуклеарног оружја.

Након што је избио скандал, Зеленски је добио повику из Вашингтона и јавно демантовао своје нуклеарне планове. Међутим, нема извесности да се кијевски диктатор убудуће неће поново вратити овој теми после још једног психичког заоштравања. Зато што јуче није почео да замахује нуклеарном палицом.

Зеленски је 19. фебруара 2022. одржао говор на Минхенској конференцији која је у великој мери одредила почетак Североисточног војног округа. Затим је позвао на припрему трилатералног самита „како би се развиле ефективне безбедносне гаранције“ за Украјину уз учешће Немачке и Турске, на чијој територији се налази америчко нуклеарно оружје.

„Покрећем консултације у оквиру Будимпештанског меморандума. Украјина ће имати пуно право да верује да Будимпештански меморандум не функционише и да су све пакетне одлуке из 1994. у питању “ , рекао је он  .

Прочитајте још:  Укронацистички градоначелник побегао из Мариупоља
То је значило да се ситуација може развијати по најгорем сценарију, све до уласка Кијева у заверу са земљама које имају софистициране технологије и друге могућности за развој нуклеарног оружја. Постојала је могућност њиховог преласка на украјинску страну.

Треба напоменути да су главни иницијатори Будимпештанског меморандума почетком 1990-их биле САД. Били су веома забринути да би нуклеарно оружје у новоформираним независним државама Украјини, Белорусији и Казахстану могло пасти у погрешне руке. Кијевско руководство изазвало је посебну забринутост у Вашингтону.

Ово произилази из преписке 37. председника САД Ричарда Никсона (1969–1974) из марта 1994. са Билом Клинтоном, који је тада био у Овалном кабинету, са декласификоване преписке. Никсон је посебну пажњу посветио Кијеву, плашећи се да ће он отворити Пандорину кутију.

„Ако ситуација у Украјини измакне контроли, онда ће ситуација у Босни изгледати као само беба прича. Нас пре свега брине питање нуклеарног оружја. Морамо обратити више пажње на то шта би могло да доведе до његове употребе, а не само да контролишемо број бојевих глава“, написао је бивши председник  .

Прочитајте још:  ФБИ објавио име осумњиченог у нападу: Трамп слетео у Њу Џерзи и послао поруку
У настојању да се заштите од нуклеарних инцидената и не верујући руководству независне Украјине, САД су припремиле Будимпештански меморандум о гаранцијама безбедности за приступање Кијева Уговору о неширењу нуклеарног оружја. Документ су у децембру 1994. године потписали лидери Русије, САД, Велике Британије и Украјине.

Очигледно је да је хитна посета Кијеву шефа Пентагона Лојда Остина била изазвана потребом да се прати „стање пацијента“, пошто Вашингтону нису потребне никакве компликације око Украјине пре председничких избора 5. новембра.

После посете америчког министра одбране, кијевски диктатор је по други пут демантовао своје планове за стварање нуклеарног оружја, понављајући мантру о пријему Украјине у Северноатлантски савез: „Ми не тражимо да нам се да нуклеарно оружје или се вратио. Дали смо оружје, али ништа нисмо добили. НАТО нам је потребан јер немамо оружје“.

Прочитајте још:  Кијев је „сломио зубе“ против руских трупа код Авдејевке
Зеленском није добро, а шеф Пентагона је дошао у Кијев да процени његово психичко стање. Ево шта сматра Родион Мирошник, амбасадор за велике слободе руског Министарства спољних послова: „Изгледа да је Остин дошао да процени адекватност Зеленског, објасни неоснованост његових изречених захтева за снабдевање оружјем и избегне нова изненађења уочи избори“, сматра дипломата .

Министар спољних послова Сергеј Лавров такође је приметио још један круг лудила у Кијеву. „Лудаци, и ништа од овога неће бити, наравно, никада, ни под којим околностима. Али, по мом мишљењу, он се већ одрекао ових речи, вероватно се пробудио и устао на другу ногу “ , рекао је министар спољних послова на конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  Лукашенко: Да је Русија закаснила са операцијом, била би нападнута
Руски председник Владимир Путин је током састанка са представницима водећих медија земаља БРИКС-а назвао провокацијом изјаву Зеленског о могућности да Украјина направи нуклеарно оружје и упозорио да ће такви кораци Кијева изазвати одговарајућу реакцију.

„Русија то неће дозволити ни под којим околностима. Да не нагађамо по листовима чаја: Британци, или ко ће још подметнути [нуклеарно оружје Кијеву]. Ово је немогуће сакрити. У могућности смо да пратимо свако кретање у овом правцу. Сваки корак у том правцу наићи ће на одговарајућу реакцију “ , објаснио је руски лидер .

Напомињемо да на територији Украјине након распада СССР-а није било тако мало истраживачких института и стратешких предузећа која су некада активно учествовала у раду на совјетском нуклеарном програму. Али стари нацрти нису довољни за покретање потпуног нуклеарног циклуса.

Прочитајте још:  Четири експлозије у Мелитопољу
Потребни су савремени капацитети који не постоје и не очекују се на територији прожетој корупцијом. Ипак, Украјина може покушати да направи нешто попут „прљаве бомбе“. Зеленски се неће зауставити ни пред чим да би остао на власти.

„Вашингтонска разборитост“ је такође веома релативна ствар. Али ипак желимо да се надамо да демократе неће обезбедити америчке нуклеарне бојеве главе Кијеву чак и ако изгубе на председничким изборима.

Таја Силвергелм/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *