Узбуна у Сарајеву, представљен филм о четничкој акцији

0

Сарајево (фото: РТРС)

Узбуна у Сарајеву, представљен филм о четничкој акцији.

На сарајевском филмском фестивалу јуче је представљен филм Радоша Бајића „Хероји Халијарда”, који је рађен по стварном историјском догађају у коме су припадници Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату организовали акцију спасавања савезничких пилота.

О овој четничкој акцији у комунистичкој Југославији се није говорило, а последњих година се редовно обележава уз присуство америчких амбасадора у Србији. Спасавање савезничких пилота, у организацији америчке авијације и у сарадњи са четницима генерала Драгољуба Драже Михаиловића, трајало је од августа до децембра 1944. године.

Ипак, ова тематика је засметала сарајевској штампи која је жестоко напала организаторе фестивала, а градоначелница Сарајева тражи и оставке одговорних.

Прочитајте још:  ДРАМАТИЧНА ПРОГНОЗА - ШТА ЧЕКА СРБИЈУ НА ЈЕСЕН: Када не буде ни пензија, ни плата, онда ће народ да се освести (ВИДЕО)
Сарајевским медијима смета што се „четничке снаге предвођене ратним злочинцем Дражом Михаиловићем приказују као позитивни актери који су помогли у великој акцији спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић после промоције Бајићевог филма захтева смену одговорних у СФФ-у који су ово допустили јер то “наноси немерљиву штету фестивалу и Сарајеву”.

Прочитајте још:  Вучић: Питао сам Помпеа, чак и да то учинимо да ли улазимо у ЕУ? Нисам добио одговор
Након тога су из дирекције СФФ-а саопштили да су и сами непријатно изненађени, али су истакли да није приказан филм, већ његови инсерти, иако ни то није одобрено и договорено.

„Наглашавамо да поменути садржај није договорен и да „Сарајево филм фестивал” неће дозволити да се користи за промоцију историјског ревизионизма било које врсте”, рекла је Андриана Цопф, портпаролка фестивала.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *