Скандал у Србији: Кинеска компанија осумњичена за трговину људима и радну експлоатацију

0

Kинеска компанија која послује у Србији, ЦЕЕГ ТЕПЦ, нашла се у средишту скандала након оптужби за трговину људима.

Истраживање Балканске истраживачке новинарске мреже (БИРН) открило је да ова компанија доводи стране раднике под лажним изговором, излажући их незаконитим и експлоататорским уговорима, ангажујући их на црно и чак их изнајмљујући другим фирмама.

ЦЕЕГ ТЕПЦ, кинеска грађевинска компанија, присутна је у Србији од 2018. године, ангажована као подизвођач на тзв пројектима од “националног значаја”, међу којима се истиче фабрика гума Линглонг. Међутим, њихов пословни модел показао се далеко од пожељног.

Оптужбе за трговину људима против ове компаније нису нове. Већ 2021. године била је оптужена за израбљивање вијетнамских радника у сврху радне експлоатације. Почетком 2024. године, компанија се нашла у средишту још два случаја потенцијалне трговине људима, овога пута с радницима из Индије.

Према истраживању БИРН-а, 14 индијских радника дало је пуномоћје невладиној организацији АСТРА за подношење кривичних пријава. Они су се жалили на тешке радне и животне услове, недостатак хране и медицинске подршке те дуговања компаније у висини хиљада долара. Додатно, наводили су да им компанија није омогућила поседовање својих пасоша већину времена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након што су медији извештавали о овим пријавама и након што су радници контактирали полицију, ЦЕЕГ ТЕПЦ је 4. фебруара исплатио дугове 11 радника и послао их назад у Индију. Међутим, тројица радника који су касније поднели пријаве и даље се налазе у Србији, смештени у државном смештају, док тужилаштво у Зрењанину води истрагу о овом случају.

Иако формална оптужба за трговину људима још није подигнута, истраживање БИРН-а сугерира да је дошло до организоване радне експлоатације индијских радника. Kинеска компанија наводно је лажно представила ове раднике као “упућене раднике” како би им омогућила улазак у Србију, а затим их ангажовала без радних дозвола и присилила на потписивање експлоататорских уговора.

Прочитајте још:  Председник Вучић предложио Влади: Забрана извоза наоружања у наредних 30 дана

Ова ситуација баца светло на питање одговорности српских институција, укључујући амбасаде које издају визе, полицијску управу за странце која одобрава боравишне дозволе и Националну службу за запошљавање која издаје радне дозволе. Kако стручњаци наглашавају, поставља се питање како ове институције дозвољавају ЦЕЕГ ТЕПЦ-у да доводи странце без адекватне документације, чиме се ствара простор за експлоатацију радне снаге и кршење основних људских права.

Оптужне на рачун кинеских компанија подносили су и Срби

Такође, треба истаћи да ове оптужбе нису изоловани случајеви. Наиме, оптужбе за незаконито поступање кинеских компанија које послују у Србији стизале су и од домаћих радника. Више десетина српских радника поднело је жалбе због лоших радних услова, неисплаћених плата и кршења радничких права.

Осим тога, недавно се догодила и трагедија када је једна жена преминула на радном месту које је припадало кинеској компанији. Ови случајеви указују на шири проблем који захтева хитну реакцију и темељну ревизију пракси кинеских компанија у Србији, али и већи надзор и заштиту радничких права од стране релевантних институција.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *