Без знања језика и радних дозвола: Ко контролише запошљавање и рад кинеских радника у Србији?

0
кинези, србији

Последњих година, сведоци смо све већег присуства кинеских радника у Србији. Иако овај тренд може доносити економске бенефите, он такође подиже бројна питања око радних права, миграционих регулатива и положаја домаћих радника. Један од најупечатљивијих примера ове појаве је једна кинеска робна кућа  на Новом Београду, где су, према сведочењима купца, од троје Кинеза који су се нашли у радњи, ниједан није знао српски језик.

Поставља се питање како су ти радници добили радне дозволе и ко је одговоран за њихово запошљавање у Србији. Упркос постојању законских оквира који регулишу запошљавање страних држављана, у пракси често долази до њиховог занемаривања. Неретко, странци улазе у земљу са туристичким визама, а затим остају дуже од дозвољеног периода и запошљавају се без важећих радних дозвола.

Још један аспект овог проблема је недостатак адекватних језичких и културних интеграција. Недостатак знања српског језика код кинеских радника не само да отежава њихову комуникацију са домаћим становништвом, већ и компликује радне односе и утиче на квалитет услуге коју пружају.

Питање које се намеће је зашто Србија нема строже регулативе и стандарде за примање миграната. У већини земаља Европске уније, миграциона политика је строго регулисана и укључује низ услова који морају бити испуњени пре него што се радне дозволе издају. У Србији, међутим, ситуација је другачија. Неретко се дешава да страни држављани успевају да заобиђу законске процедуре и започну бизнис под повлашћеним условима.

Све преко српских леђа

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Многи грађани Србије осећају се незадовољно и потцењено у оваквим ситуацијама. Док домаћи радници често морају да пролазе кроз сложене процедуре како би добили посао, страни држављани, чини се, уживају у повлашћеном положају. Овакав приступ не само да подрива радне стандарде у земљи, већ и ствара осећај неправде и неједнакости међу домаћим становништвом.

Прочитајте још:  Да ли Србијом и даље владају потомци Титових егзекутора? Овако је ОЗНА крчила крвави пут новој "елити"

Да би се овај проблем решио, неопходно је да држава предузме конкретне мере. Прво, потребно је увести строжу контролу при издавању радних дозвола и пооштрити казне за кршење миграционих закона. Друго, потребно је обезбедити адекватну језичку и културну интеграцију страних радника како би се олакшала њихова комуникација са домаћим становништвом и побољшали радни односи.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *