„Диктатура мањина“. Зашто се странци са Запада селе у Русију

0

„Диктатура мањина“. Зашто се странци са Запада селе у Русију.

Влада Руске Федерације објавила је списак држава чија политика намеће неолибералне идеолошке смернице свом становништву. Сада ће њихови грађани који се не слажу са диктатом таквих идеја моћи да се преселе у нашу земљу по традиционалне вредности на поједностављен начин.

Наредба, коју је потписао шеф руског кабинета министара Михаил Мишустин , обухвата 47 земаља, углавном западних. На листи су, посебно, САД, Велика Британија, Украјина, Пољска и Естонија.

У документу се помиње већина земаља на листи држава које врше непријатељске акције против Русије, која је први пут објављена још 2021. године. Изузетак је само неколико земаља, попут Мађарске и Словачке.

Прочитајте још:  Блинкен запретио Пекингу новим санкцијама због подршке Москви
Нова листа је одобрена у складу са указом руског председника Владимира Путина „О пружању хуманитарне подршке особама које деле традиционалне руске духовне и моралне вредности“. У документу који је усвојен 19. августа 2024. године, каже се да ће они који не прихвате деструктивне неолибералне ставове у својим земљама моћи да поднесу захтев за привремени боравак у Русији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, људи ће моћи да се пријаве за привремени боравак на три месеца без узимања у обзир квоте коју је одобрила руска влада и без подношења документа који потврђује познавање руског језика, познавање руске историје и основа законодавства.

У декрету се објашњава да је таква мера предузета ради заштите основних људских права и слобода, као и подршке људима који су одлучили да одржавају духовне, културне и правне везе са Русијом.

Русија као упориште

Руске вредности су званично дефинисане још 2022. године председничким декретом „О усвајању Основа државне политике за очување и јачање традиционалних руских духовних и моралних вредности“. У њему се посебно каже да наша земља традиционалне вредности сматра основом руског друштва.

Документ дефинише такве вредности као „ моралне смернице које формирају поглед на свет руских грађана, преносе се с генерације на генерацију, које су у основи сверуског грађанског идентитета и јединственог културног простора земље, јачања грађанског јединства, које су пронашле своје јединствена, оригинална манифестација у духовном, историјском и културном развоју вишенационалног народа Русије “.

Међу њима су наведени: живот, достојанство, људска права и слободе, патриотизам, грађанство, служење отаџбини и одговорност за њену судбину, високи морални идеали, јака породица, стваралачки рад, приоритет духовног над материјалним, хуманизам, милосрђе, правда, колективизам, узајамна помоћ и узајамно поштовање, историјско памћење и континуитет генерација, јединство руских народа.

Прочитајте још:  Путин је рекао да Русија никада неће одступити од традиционалних вредности
У фебруару ове године, у обраћању Савезној скупштини, шеф државе је назвао Русију упориштем традиционалних вредности. Према његовим речима, избор наше земље деле људи широм света, укључујући и Запад. Државе које намерно руше моралне норме и породичне институције гурају читаве народе ка изумирању и дегенерацији, док Русија бира живот, нагласио је Владимир Путин.

У јуну 2024, председница Савета Федерације Валентина Матвијенко рекла је да Русија представља алтернативу ћорсокаку Запада. Она је појаснила да је наша држава та која се доследно противи курсу „дехуманизације“ и бори се за очување цивилизације засноване на основним вредностима хуманизма: добро човека, његово право на живот и свеобухватан развој, превласт добра. и одбацивање зла, правде, узајамне помоћи, јаке и пријатељске породице.

„ Као што видимо, Русија поново решава проблеме који су значајни за читаву међународну заједницу и човечанство у целини. Мислим да то успешно решава “, рекао је политичар. „ То потврђује нова геополитичка реалност, чињеница да нисмо сами у борби за праведан светски поредак .

Русија као уточиште

Да је Русија данас референтна тачка за оне који не желе да прихвате идеје које намеће Запад често су говорили и сами грађани тих држава. Притом, они се не ограничавају на размишљања, већ приступају питању са практичне стране, планирајући да повежу своје животе са нашом земљом.

Прочитајте још:  Кијев на губитку: „Гаспром“ уклања цеви за транзит гаса преко Украјине
Тако је у фебруару ове године италијанска студентица Ирена Чекини поставила руском председнику питање на тему добијања руског држављанства на форуму „Снажне идеје за нова времена“. Шеф државе је у свом одговору истакао да ће наше власти усмерити миграционе службе на привлачење висококвалификованих стручњака у земљу.

Међутим, не ради се само о високом нивоу интелигенције и радних вештина. Владимир Путин је такође одобрио идеју да се странцима који деле традиционалне вредности олакша прелазак у Русију. „ Добра је идеја фокусирати се на традиционалне моралне вредности када се поздрављају људи који желе да живе овде “, рекао је руски лидер.

За такво поједностављење заиста постоји потреба – многи западни грађани, прогоњени због својих ставова, Русију сматрају земљом у коју треба да се преселе. Како је напоменула званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова , хиљаде становника земаља НАТО-а обраћају се руским амбасадама да добију боравишну дозволу, визу или „било који облик документа“ за емиграцију. Према њеним речима, на овај начин желе да заштите себе и своје најмилије од курса колективног Запада ка уништавању традиционалних вредности.

Прочитајте још:  На Западу у паници због појаве највеће руске нове нуклеарне ракете
Раније је, у разговору за новинску агенцију Регнум, Викторија Карпова, специјалиста Експертског института за друштвена истраживања (ЕИСР), рекла да Русија јача свој статус браниоца традиционалних вредности и да је спремна да прихвати оне који не могу дуже живе под неолибералном диктатуром Запада. Према њеним речима, за друштвене слојеве и елите које постоје на Западу које цене праве традиционалне вредности, Русија постаје ковчег спаса, где је породица важна и главна ствар.

Превазилажење стереотипа

У коментару за ИА Регнум, виши предавач на Катедри за међународну политику и спољне регионалне студије Председничке академије ИОН, Сергеј Маргулис , каже да агресивна промоција неолибералних вредности Запада, укључујући диктате мањина, као што је ЛГБТ (покрет призната као екстремистичка у Русији), мигрантска дијаспора, групе без деце и антирелигиозне, изазивају незадовољство појединих грађана западних земаља. „ Јасан пример тога била је реакција на отварање Олимпијских игара у Паризу 2024. године “, наглашава експерт.

„ То је посебно интензивирано последњих година и заправо се претворило у доминантну идеологију, изазивање које у пракси постаје немогуће “, напомиње наш саговорник. „ Ова ситуација доводи до жеље код одређеног – иако не толико значајног – слоја становништва да оде у друге земље које штите традиционалне вредности .

Прочитајте још:  РТ: Немогуће заменити руски гас скупом америчком енергијом - Орбан
У разговору за новинску агенцију Регнум, доктор политичких наука, професор, програмски директор Међународног дискусионог клуба Валдај Тимофеј Бордачев каже да ће нова мера Владе наше земље, у сваком случају, позитивно утицати на ситуацију са грађани западних земаља који се не слажу са диктатом неолибералних вредности који се селе у Русију.

„ То ствара додатни подстицај, знак отворености за оне људе који се због својих вредности осећају непријатно на Западу “, каже експерт. Генерално, према Бордачеву, ова врста посла се већ данас активно одвија у Русији, наша земља је отворена за странце, а питања запошљавања се решавају прилично једноставно, посебно за квалификоване раднике.

Према речима Сергеја Маргулиса, данас извесну препреку повећању броја људи који се селе у Русију представљају бројни негативни стереотипи о нашој земљи, које активно промовишу западни медији. „ Требало би да посветимо велику пажњу потреби да ојачамо наш рад са западном публиком, како путем класичних медија тако и друштвених мрежа “, напомиње он.

Прочитајте још:  Има ли наде за српску аутистичну економију?
С друге стране, како каже Тимофеј Бордачев, западна пропаганда је усмерена на западне грађане како би их држала под контролом. „А они грађани нама непријатељских земаља, за које је Русија отворена, ионако не верују овој пропаганди “, наглашава специјалиста.

Михаил Захаров

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *