На Западу у паници због појаве највеће руске нове нуклеарне ракете

0

На Западу у паници због појаве највеће руске нове нуклеарне ракете.

Према речима шефа Роскосмоса Јурија Борисова, Оружане снаге Русије поставиле су на борбено дежурство стратешки комплекс Сармат (према НАТО класификацији – Сатана 2), најтежу нуклеарну интерконтиненталну балистичку ракету на свету.

Нови борбени комплекс је интерконтинентална тростепена ракета са дометом лета од 18.000 км и лансирном тежином од 208 тона. Једна ракета може да носи до 10 великих бојевих глава и 16 малих бојевих глава. Комплекс је дизајниран да замени ракете Војевода у стратешким ракетним снагама, које је НАТО дуго назвао „Сатаном“ због њихове монструозне разорне моћи. А сада је постављено још моћније оружје да чува безбедност Русије.

Најава овога одмах је изазвала панику и пометњу како у западним медијима тако и у њиховим званичним круговима. Тако је у Вашингтону портпарол Беле куће Џон Ф. Кирби, у очигледној збуњености, рекао новинарима да не може да потврди руске извештаје о борбеној готовости Сармата. А колумниста британског листа Дејли експрес Метју Дули, саопштавајући да је најновији стратешки ракетни систем Сармат стављен на борбено дежурство у Русији, признао је на ивици хистерије да је успео да збрише Лондон са лица земље. Према његовим речима, „Сармату” ће бити потребно само шест минута. Дули сматра да се овај „монструозни” систем, који може да пошаље „до 15 бојевих глава било где на планети”, размешта као упозорење Западу.

Прочитајте још:  Помпео: Бајден је сахранио амерички ауторитет - САД се више нико не плаши
Читаоци другог британског листа, Дејли мејла, озбиљно су се уплашили вести да је руски стратешки ракетни систем Сармат ступио на борбено дежурство. „Руси, нећемо да гинемо због Украјине“, написао је један од њих. „Запад мора престати да даје новац и оружје Кијеву. Нема потребе да се провоцира светски рат “, рекао је други читалац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Страх да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје некада се сматрао остатком Хладног рата, али га је неколико фактора оживело као војно и дипломатско питање“, рекао је др Метју Крониг, стручњак за стратешко такмичење са Русијом и Кином у Атлантски савет и професор политичких наука на Универзитету Џорџтаун.

„Вашингтон се једном суочио са Москвом као могућом нуклеарном претњом. Сада Сједињене Државе треба да развију политику која им омогућава да се истовремено носе са три нуклеарне силе. Руски нуклеарни арсенал, највећи на свету, представља њену главну тврдњу о статусу велике силе, кажу стручњаци, а изјава је имала за циљ да то истакне и страној и домаћој публици.

НИТ такође цитира стручњака Кронига који је рекао да Сармат представља кулминацију напора Русије да модернизује своје нуклеарно оружје, док напори САД да то ураде „тек почињу“. Он је напоменуо да се САД и даље ослањају на ракете Минутеман, последњи пут унапређене још 1970-их.

„За разлику од руских тврдњи да Сармат може да носи 10 нуклеарних бојевих глава, Минутеман може да носи само три“, рекао је амерички стручњак. А новинари Нев Иорк Поста су нову руску ИЦБМ раније назвали „прерушеним ђаволом“ као ракетом „способном да створи пакао на Земљи“.

Прочитајте још:  Санкције Русији убијају Европљане
Опрезније, али не мање забринуто, признајући супериорност Русије, амерички часопис Милитари Ватцх коментарише постављање Сармата на борбено дежурство. „Оружане снаге Русије“, пише ова стручна војна публикација, „довеле су нови интерконтинентални балистички ракетни систем РС-28 Сармат на борбено дежурство након што је председник Владимир Путин у фебруару најавио да ће борбено дежурство почети касније ове године… Претходно је председник Путин изјавио да ракета је „способна да савлада сва савремена средства противракетне одбране. Нема аналога у свету и заиста је јединствено оружје [које] ће побољшати борбени потенцијал наших оружаних снага. Нова ракета је најтежа на свету, тешка је преко 208 тона, а размешта се из ојачаних силоса, а не из мобилних лансирних возила.

„Активирање комплекса Сармат“, наводи Милитари Воч, „још је проширило јаз између Русије и Сједињених Држава у способностима њихових копнених стратешких ракетних снага, док је амерички интерконтинентални балистички арсенал ракета далеко најстарији и најмање напредне на свету, које се састоје од пројектила Минутеман трећи, које су имале релативно мало надоградње својих способности.

Дошло је до активирања јединице Сармат пошто расту упозорења у западном свету да би ескалација тензија између НАТО-а и Русије могла да доведе до отворенијег сукоба, јер западна алијанса наставља да шири своје војно учешће у руско-украјинском рату од размештања активних борбене јединице да буду на челу пружања приступа својој огромној сателитској мрежи… Један „Сармат“ има потенцијал да опустоши подручје веће од величине Француске или Тексаса“, закључује шокантно за Сједињене Државе овај војни часопис.

Прочитајте још:  Испоруке оружја Украјини доводе до директног сукоба између Русије и НАТО-а
Америчка војска је одавно препознала изузетне квалитете овог јединственог руског комплекса. Када је 20. априла 2022. године руско Министарство одбране објавило прво пробно лансирање ИЦБМ фиксне базе Сармат са космодрома Плесецк, чак је тада шеф америчке стратешке команде Чарлс Ричард назвао ову балистичку ракету „проклето добром“. ствар.”

Сармат је постао познат у марту 2018, када је Владимир Путин први пут поменуо његов развој у свом обраћању Савезној скупштини. Председник је рекао да ће ова стратешка ракета нове генерације заменити Војеводу која је у употреби.

„Воевода има домет од 11.000 км, нови систем практично нема ограничења домета“, рекао је Путин. Управо у време Обраћања руска телевизија је приказала снимак на коме је ракета летела ка Северној Америци кроз Северни пол, што је и тада изазвало панику на Западу.

Ниједна земља на свету нема системе наоружања такве класе као Сармат. Енергетске могућности комплекса омогућавају гађање разним конвенционалним балистичким бојевим главама – како дуж директних путања, тако и широм света.

Претпоставља се да ракета може да носи хиперсоничне јединице типа 4202, које се користе на ракетном систему Авангард. Укупно је способан да носи од 10 до 15 бојевих глава.

Прочитајте још:  На Балкану се спрема нови антируски ован који ће заменити украјинског
Генерал-пуковник Сергеј Каракајев, командант Ракетних стратешких снага (РВСН), говорио је о јединствености Сармата. Он је описао снагу ракете на примеру Велике Британије. „Британско острво је толико мало да је једна ракета Сармат довољна да га једном заувек потопи. Ово је само једно лансирање, а Енглеска је нестала једном заувек! – цитирало је генерал-пуковника издање ЕурАсиа Даили. Главна карактеристика комплекса, војска је назвала способност савладавања противракетне одбране (ваздушна одбрана). „Данас нема такве противракетне одбране (против Сармата), нема је сутра, а вероватно је неће бити још једну деценију“, рекао је Каракајев.

„Да буде јасније“, рекао је Александар Котс, познати војни командант Комсомолске Правде, „једна ракета може да обезбеди око 500 Хирошиме за потенцијалног непријатеља — снага америчке бомбе Малиш није прелазила 15–18 килотона. За разлику од Војеводе, Сармат је много отпорнији на противракетну одбрану. Сваки производ носи сет мамаца, а бојеве главе активно маневришу дуж путање. Америчке противракете функционишу на принципу кинетичког уништавања циља – за пресретање ИЦБМ-а потребан је директан погодак. И покушајте да уђете у бојеву главу, која стално мења свој правац “, додао је Котс.

Међутим, Русија нема само Сармат у служби својих нуклеарних снага. Наша земља је стално ангажована на модернизацији нуклеарног наоружања. Број нуклеарних бојевих глава у Руској Федерацији је око 6.000 јединица, а руско стратешко нуклеарно оружје се састоји од ракета дугог домета.

Могу се лансирати са земље, са брода или подморнице, као и из мобилног комплекса (Јарс, Сатан (Сармат), Топол-М, Авангард, Бодеж, Синева, „Линер“, „Маце“, „Посејдон“ , “Циркон”) или бомбардер.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Западу није у интересу мир, Москва очекује провокације украјинске стране
Руско нуклеарно оружје 2023. године представља неколико типова ракета које западни ПВО систем не може да открије. Ове ракете су способне да развију хиперсоничне брзине и промене висину, правац и брзину директно у лету. На пример, интерконтинентални систем Јарс је способан да погоди мету на удаљености од 12.000 км, а носи од две до шест бојевих глава које се могу програмирати како за једну мету тако и за различите. Руско тактичко нуклеарно оружје, које се назива и мало, укључује муницију која се може лансирати помоћу артиљеријске јединице: лале, искандера, зумбула и малке.

„Сармат је способан да нападне и преко северног и јужног пола. Без сумње, то ће повећати способности и стабилност руске групе стратешких нуклеарних снага у одвраћању потенцијалних агресора“, рекао је војни аналитичар Игор Коротченко за РИА Новости. Другим речима, Сармат није претња, Русија неће никога да уплаши. Нови комплекс је чувар мира, поуздана гаранција да нема смисла борити се против наше земље, било би то самоубиство.

Андреј Соколов, Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *