Немачки министар: Нико не сме да се смрзава, али…

0

Гас (Фото: Риа)

Министарка енергетике Аустрије Леоноре Гевеслер и немачки вицеканцелар и министар привреде Роберт Хабек договорили су данас у Бечу да ће у случају недостатка гаса учинити све како би одржали проток гаса између две земље, што је пре свега важно за аустријске покрајине Тирол и Форарлберг, које нису прикључене на аустријску мрежу гаса.

Када је реч о складишту гаса у Хајдаху Гевеслер је рекла да се жели постићи заједнички договор о пуњењу у циљу испуњавања европских обавеза.

Хабек је истакао да су Аустрија, Немачка и цела ЕУ сада у једној „судбинској заједници”.

„Време када се говорило ‘не занима ме, долази из утичнице’ је прошло. Енергија захтева опрезно опхођење, јер фосилни енергенти греју планету, а обновљиви мењају околину. Напредак у развоју нефосилне енергије значи напредак у енергетској самосталности Европе”, поручио је он, јавља Танјуг.

Прочитајте још:  Бајатовић: Србија обезбедила два милиона кубика гаса дневно од Русије
Хабек је нагласио да је сада важан нови савез климатске заштите и енергетске безбедности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хабек је у Бечу довео у питање став, који постоји у Немачкој, али и у Аустрији, да су домаћинства посебно заштићена у вези усмеравања енергената.

„Основна замисао да нико не сме да се смрзава је тачна, ако постоји краткорочни поремећај у снабдевању. Али то није сценарио који имамо, већ полазимо од тога да може доћи до вишемесечног прекида”, упозорио је немачки министар.

Прочитајте још:  Лукашенко: Мира неће бити, морамо подићи ниво борбене готовости, плаћеници су около пратите им сваки корак
Рекао је да наравно нико не треба да се смрзава, али сматра да би и домаћинства требало да уложе напоре, јер вишемесечни застој у индустријској производњи има огромне последице по грађане земље.

Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *