Таласи панике котрљају се широм Европе

0

(Фото: Shutterstock)

Протест становништва излио се на улице градова у Британији, Молдавији, Чешкој, Немачкој, Холандији, Аустрији, Италији

Један од најважнијих тренутака модерности је паника која је почела да се јавља из разних разлога. Сви, од најсиромашнијих до најбогатијих, покушавају да протестују против статуса кво. Чак и најбогатије компаније на берзи „погибају” на показатеље 90-их, па и 80-их. Дмитриј Мудрик, посматрач агенције Приме, пише : „Цена енергетских ресурса уграђена је у скоро све сфере живота. Деценијама на јефтином руском цевоводном гасу раде челичане, машиноградња, трговина, стамбено-комунални систем и пољопривредни пластеници. Дакле, не треба очекивати да ће се несташица сировина одразити само на рачуне за комуналије.

Прочитајте још:  Европараноја достигла нови ниво
Наравно, ово није за очекивати. У септембру је, наставља посматрач, прекинула рад највећи добављач алуминијума у ​​региону, словачка компанија Словалцо . Обуставу производње пријавили су цинкара Будел у Холандији, хемијски гигант Цхимцомплек у Румунији, произвођачи ђубрива АНВИЛ у Пољској, Иара у Норвешкој, а немачки гигант СКВ Стицксоффверке Пиестеритз затвара филијале.

Ограничење испоруке руског гаса подигло је цене до невиђених висина, европску привреду је јуришало. Блоомберг извештава : енергетска криза, због које су цене енергије већ више од 7 пута веће од типичних сезонских показатеља, довела је европску економију на ивицу рецесије.

Недавно је Немачка најавила да ће национализовати УниперСЕ и намерава да спречи колапс енергетског сектора, пошто је до зиме остало само неколико дана. Брисел је почео да говори о рационализацији снабдевања гасом. Европска комисија је предложила прерасподелу 140 милијарди долара прихода од ванредних пореза и трансфер средстава компанијама и домаћинствима. Британија је најавила пакет помоћи од 46 милијарди долара, а Шведска је рекла да ће обезбедити више од 20 милијарди долара гаранција за ликвидност својим енергетским фирмама које се боре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Марко Јакшић: РУДНО БОГАТСТВО КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
Да ли је то довољно да се избегне даље заоштравање кризе? Протест становништва већ се прелива на улице градова у Британији, Молдавији, Чешкој, Немачкој, Холандији, Аустрији, Италији. Постоји опасност од нереда великих размера. Почетком септембра, 70.000 људи изашло је на улице Прага да демонстрира под слоганом „Чешка прва“. Они су протестовали због поскупљења енергената и захтевали активније деловање власти.

„Формира се критична маса људи која се плаши шта ће се десити наредне зиме. Ови људи се плаше не само раста цена енергената, већ и повећања инфлације које је почело прошле године [у Чешкој]“ , рекао је за Фореигн Полици Јан Ковар , заменик директора истраживања на Прашком институту за међународне односе .

Прочитајте још:  Виктор Иго: За Србију!
Људи се плаше зиме која се приближава, покушавају да се заштите куповином пећи, складиштењем огрева, угља, ово је ново црно злато. Још у јулу 2022. године ступила је на снагу забрана ЕУ на увоз руских дрвених пелета који се користе у енергетској индустрији, што је реаговало „домино ефектом“ у целом ланцу снабдевања. Сада се скоро све врсте дрвећа користе за огрев. За производњу електричне енергије користи се иверица. Индустрија папира и целулозе трпи због зависности од букве. Цене дрвета расту.

Наравно, за ширење панике и приближавање рецесије покушавају да свале на Русију: „Русија је деценијама снабдевала Европску унију огромним количинама јефтиног гаса, али су те испоруке смањене и обустављене због жеље Владимира Путина да потчини Кијев и оне земље које га подржавају” , пише Форин Полиси . Председник Русије на то одлучно одговара : „Ако је нестрпљиво, ако је све тако тешко , укините санкције Северном току 2… Оптужбе на рачун Руске Федерације за енергетску кризу у Европи покушај су да се кривица пребаци са болне главе здравом . ”

Немачка страна наставља да узбуркава ситуацију. Северни ток 2 никада неће испоручивати гас из Русије у Немачку. „Губитак поверења је толико фундаменталан да више никада неће доћи до ситуације у којој немачка савезна влада може да се ослони на енергију из Русије “, каже премијер Доње Саске Штефан Вајл.

Прочитајте још:  Понош отворено признаје: Нема дилеме да сам проевропски кандидат
Истовремено, Европска унија наставља да баца новац за подршку посрнулим компанијама. Делимична мобилизација у Русији и референдуми у четири бивша украјинска региона ће такође „сигурно утицати на цене гаса у Европи “, рекао је Том Марзек-Мансер, шеф аналитике гаса у лондонском ИЦИС-у.

Цена барела нафте је порасла. Барел Вест Текас Интермедиате је порастао на 87 долара, што је повећање од 3,2%. Растуће цене подржавају забринутост због поремећаја у снабдевању нафтом. Растући економски губици бацили су многе компаније на колена финансијски. Ситуација достиже критичну тачку.

Бен Кејхил, виши сарадник у Центру за стратешке и међународне студије, каже: „Ако цене остану високе и ове зиме буду стварне несташице на тржишту, онда ће се политички стрес повећати. Може доћи до ситуације у којој ће грађани бити заиста незадовољни и кривити своје владе за то. Можда ће у овом случају владе почети да показују независност и да воде рачуна о сопственим интересима. У сваком случају, биће тешко одржати солидарност у редовима ЕУ . Представници великих европских предузећа, укључујући машиноградњу, аутомобилску индустрију и хемијску индустрију, почињу постепено да селе своју производњу у Сједињене Државе.

Прочитајте још:  Немачка у минусу. Лоше вести и даље стижу из земље
Истовремено, Европа сиромаши различитим темпом: неке земље могу да надокнаде своје енергетске потребе постојећим капацитетима, друге не, а та неједнакост повећава шансе за распад Европске уније. Брисел и даље гаји наду да ће ЕУ у некој будућности наћи алтернативне добављаче, а Русија изгубити велико извозно тржиште, а онда ће се, кажу, однос снага између Запада и Русије променити у корист Запада.

Европски званичници се такође надају да Москва неће имати довољно физичке инфраструктуре да преусмери снабдевање у Кину, чак и ако тамо постоји довољна потражња. Међутим, како каже енергетски експерт Антоине Халф из Центра за глобалну енергетску политику на Универзитету Колумбија (САД): „… наредних неколико месеци биће веома непредвидиво, делом зато што ситуација нема преседан“ . Ово се заиста никада у историји није догодило.

Прочитајте још:  Недићев „Српски народни задружни социјализам“
Будућност је непозната, али се смена годишњих доба не може поништити позивима на „светско јединство“ и на одбрану Украјине од Русије. А улични немири настављају да тресу Европу. Време је да Европска унија размишља о сопственом интегритету, а не о интегритету Украјине.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *