Спајају се опште болнице и домови здравља

0

(ФОТО: ПАЛАНКА ДАНАС)

Спајање домова здравља и општих болница по Србији у здравствене центре сада је омогућено доношењем нове уредбе о плану мреже здравствених установа у јавној својини, која је у четвртак објављена у „Службеном гласнику“. Сада домови здравља и опште болнице имају истог оснивача, док су у надлежности локалне самоуправе остале само апотекарске установе.

Изменом плана мреже број здравствених установа са 357 смањује се за бар 20, јер ће се свуда где су дом здравља и општа болница у непосредној близини, а има случајева где деле исто двориште, они фузионисати. Формирањем здравствених центара, како објашњавају у Министарству здравља, специјалистички, лекарски и сестрински кадар ће боље да се распореди.

У Министарству очекују да ће се спајање домова здравља и општих болница одвијати брзо, чиме ће се надоместити евентуални недостатак кадрова и опреме. Више неће моћи да се догоди, објашњавају у Министарству, да пацијент чека на преглед, рецимо ултразвуком, јер је у дому здравља покварен апарат, него ће се прегледати на апарату у болници.

ПАЛАНКА ДАНАС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *