Зоран Дробњак по закону више не може да буде в.д. директор (Али он то и даље јесте)

0

Зоран Дробњак (Фото Танјуг)

Државна ревизорска институција затражила је именовање новог директора Јавног предузећа „Путеви Србије”, што значи да би садашњи в.д директора Зоран Дробњак требало да буде смењен или поново именова на ово место, али као генерални директор. Разлог за ову промену по препоруци ДРИ је чињеница да Дробњак шест година руководи овим предузећем као вршилац дужности, док је законом дозвољено да то буде највише годину дана.

Ревизори су наложили Надзорном одбору „Путева Србије” да покрене иницијативу за именовање директора предузећа у складу са Законом о јавним предузећима. Зоран Дробњак је први пут изабран за директора овог јавног предузећа 2007. године, када је на челу ресорног министарства био Велимир Илић.

У међувремену су се смењивали министри, али је он опстајао. Милутину Мркоњићу, бившем министру, није пошло за руком да га помери са чела „Путева Србије”, а Зорана Михаиловић, доскорашња министарка саобраћаја, хтела је чак и да га награди када је намеравала да му припоји и „Коридоре Србије”.



У чему је тајна његовог опстанка – не зна се. Али се зна да он овим предузећем руководи као вршилац дужности од 2013. године. Конкурс за директора је расписан те године и није окончан. Поновљен је још једном 2017, када су расписани конкурси за десетину јавних предузећа, али епилога ни тада није било. Међународни монетарни фонд је летос приликом полугодишње ревизије аранжмана „чуваркућа” поновио препоруку на којој инсистира у сваком извештају – да се заврше започети и распишу конкурси за директоре јавних предузећа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Новој влади је унапред додељен задатак да то учини до краја године. Да ли ће ревизори успети да смене рекордера статуса в. д. Зорана Дроњака, остаје да се види. Али треба напоменути да су препоруке Државне ревизорске институције обавезујуће.

Прочитајте још:  Без "срца Србије" у ЕУ

Прочитајте још: 


У извештају о пословању „Путева Србије”, осим препоруке за именовање новог директора, налази се сијасет препорука за отклањање неправилности у пословању. Највише се односи на јавне набавке. Ово предузеће је у протекле две године набавило добра, услуге и радове у износу од 51,38 милијарди динара без тендера, а да нису постојали разлози за изузеће од примене Закона о јавним набавкама.



Ревизори наводе да предузеће није документовало да је процењену вредност јавних набавки утврђивало у складу са Законом о јавним набавкама, и то за 51 набавку у износу од 7,18 милијарди динара.

„Путеви Србије” су покренули 30 поступака јавних набавки процењене вредности око шест милијарди динара, а да нису били испуњени услови за покретање поступка, јер набавке нису планирана у годишњем плану. Такође, поступке и активности на додели уговора ово предузеће није спровело у складу са Законом о јавним набавкама код 22 јавне набавке процењене вредности 4,63 милијарде динара.

У извештају о стручној оцени понуда код три јавне набавке процењене вредности 3,3 милијарде динара нису наведени подизвођачи, што није у складу са Законом о јавним набавкама, наводи се у најновијем извештају Државне ревизорске институције.


Прочитајте још: 


Потом „Путеви Србије” нису одбили понуду понуђача који није доказао да испуњава додатне услове и понуду из које није могуће утврдити стварну садржину понуде, код пет јавних набавки процењене вредности 391,5 милиона динара. Предузеће на чијем је Дробњак челу није утврдило да понуђена цена у износу од 470,8 милиона динара, по којој је доделило уговор понуђачу, није већа од упоредиве тржишне цене код једне јавне набавке радова процењене вредности 350 милиона динара, што није у складу са Законом о јавним набавкама.

Прочитајте још:  Поскупљују путарине? Дробњак најавио повећање накнаде на путевима



Ревизори такође скрећу пажњу да „Путеви Србије” нису доставили извештај Управи за јавне набавке и Државној ревизорској институцији након доношења одлуке о додели уговора понуђачу чија понуда садржи понуђену цену већу од процењене вредности јавне набавке за два посла процењене вредности 379 милиона динара и уговорене вредности 510,5 милиона динара.

Занимљиво је да „Путеви Србије” нису захтевали у конкурсној документацији једне јавне набавке достављање средства обезбеђења за испуњење уговорних обавеза, а што су били дужни да захтевају с обзиром на процењену вредност јавне набавке од 850 милиона динара.

– Предузеће није у складу са конкурсном документацијом и закљученим уговором прибавило банкарску гаранцију извођача радова за добро извршење посла једне јавне набавке процењене вредности 1,3 милијарде динара, што није у складу са конкурсном документацијом и уговором о извођењу радова који је закључен за добављачем – наводи Државна ревизорска институција.

Ревизор оставља рок „Путевима Србије” да му за 90 дана доставе извештај о отклањању и доказе да су поступили по њиховим препорукама.

Како коментаришу замерке и хоће ли услишити препоруке ревизора од „Путева Србије”, „Политика” јуче није добила одговор.



Маријана Авакумовић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *