Зорана Михајловић оптужила директора Транспортгаса да штити Бајатовићеве приватне интересе

1
Зорана Михајловић (Фото: Спутњик)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да изгледа постоји велики труд појединаца да се од министарства сакрије пословање предузећа Транспортгас, будући да се директор тог предузећа Стеван Дукић ни данас није појавио на састанку у Влади Србије, на који је био јавно позван.

„Жао ми је што се директор Транспортгаса није појавио ни на једном састанку на који је био позван, јер је то била прилика да се разјасне многе ствари у вези с пословањем овог предузећа. Између осталог, Транспортгас, као ћерка фирма Србијагаса, није ускладио своје пословање са Законом о јавним предузећима, нити је извршио избор директора у складу са тим законом”, рекла је Михајловић, саопштило је министарство, преноси Бета.
Како је навела, „то значи и да директор предузећа Стеван Дукић потписује акте Транспортгаса иако није изабран у складу са законском процедуром, што самим тим поставља питање валидности свих аката које је као директор потписао”.

„Можда Дукић мисли да недоласком на састанак може још неко време да сачува своју позицију и да избегне одговоре на питања о пословању ове фирме. Али, без обзира на непоштовање Владе и Министарства које је показао, ниједан директор предузећа није изнад државе која га је основала, па ни директор Транспортгаса”, рекла је Михајловић.

Министарка је истакла да Србији нису потребни директори који раде само у сопственом интересу, јер обављају посао од државног значаја и за свој рад треба да одговарају Влади и грађанима Србије, а не појединцима који их контролишу.

НЕKАД И САД Власт као еликсир за Зорану и Јоргованку

„Погубно је кад на челу државног предузећа имате директора који је уцењен или купљен директорским позицијама и апанажама које се мере хиљадама евра, као што је случај са директором Транспортгаса, који штити приватне интересе директора Србијагаса Душана Бајатовића, уместо да ради у интересу државе и грађана”, казала је Михајловић.

Она је указала и да директори државних предузећа за свој рад одговарају искључиво Влади Србије, а не онима којима мисле да дугују своје именовање.
„Овде је управо то изгледа случај, да директор Транспортгаса има забрану од директора Србијагаса да се појави на састанцима у Влади. Али, онда грађани треба да знају да постоји цена његовог ћутања и неодазивања на позиве из Владе и ресорног министарства”, рекла је Михајловић.

Прецизирала је да, поред плате коју прима као директор државне компаније Транспортгас и „која је неколико пута већа од просечне плате коју примају стотине хиљада вредних мушкараца и жена запослених у Србији, он прима и још једну плату већу од 5.000 евра у још једној ћерки компанији Србијагаса”.

Како је додала, реч је о фирми Гастранс, која је инвеститор за изградњу деонице гасовода „Турски ток” кроз Србију, а коју је основало предузеће Саут стрим Сербиа, основано у Швајцарској, у којем је 51 одсто капитала власништво руског Гаспрома, а 49 одсто Србијагаса.


Прочитај још:


Она је напоменула да је Гастранс основан како би се реализовао стратешки важан пројекат, заједнички пројекат Србије и Русије, изградња деонице „Турског тока” кроз Србију, од границе са Бугарском до границе са Мађарском.

„На том пројекту, нажалост, одређени радови касне у односу на динамику и то управо на оним пословима који су обавеза Србијагаса”, рекла је Михајловић.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.