Вијетнамски радници из Линглонга: Немамо воду ни струју, све је лоше и прљаво

0

(фото:Н1

О условима у којима живе кинески радници ангажовани на градилишту ЛИнглонга, спекулисало се много, међутим, насеља у којима живе никада нису забележена оком камере. Екипа Н1 посетила је једно од њих, у којем живи 750 радника, већином Вијетнамаца. Реч је о баракама недалеко од градилишта будуће фабрике гума у Зрењанину.

У индустријску зону надомак највећег градилишта у земљи, довела нас је новинарка Војвођанско истраживачко-аналитичког центра – ВОИЦЕ из Зрењанина. Пролазимо поред десетак складишта локалних фирми, да бисмо стигли до запуштених, донедавно напуштених барака. Стара складишта сада су дом за 750 радника ангажованих на градилишту Линглонга. Највише их је из Вијетнама, њих 500 дошло је на други крај света у потрази за послом и можда бољим животом. А доведени су овде. Ми смо стигли у време паузе за ручак. Једу тамо где нађу место да седну, неки и стојећи.

Камера им је привукла пажњу, делују као да их је посета обрадовала. Један од њих који се служи енглеским језиком, сам се понудио да нас спроведе кроз вијетнамски блок.



„Немамо ормаре, немамо где да држимо личне ствари“, каже тај Вијетнамац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли имају довољно кревета, одговара: „Кревета има довољно, али немамо где да држимо наше ствари. Имамо дупле кревете, гужва је и све је нагурано“.


Стари кревети на спрат, нису само место где спавају, неки од њих ту проводе и слободне сате, на мобилним телефонима које понекад немају како да напуне – јер често остају без струје, коју за 750 људи обезбеђује један агрегат. Немају ни основне кућне апарате, па се око обављања кућних послова сналазе. Веш перу хладном водом, јер топле немају довољно ни за купање.

Прочитајте још:  Пријавио градоначелнику прикупљање гласова за СНС, па добио отказ

Н1: Ово је купатило?

Вијетнамац: „Да“.

Н1: Могу ли да уђем?

Вијетнамац: „Да“.

Н1: Ово је једино купатило које имате?

Вијетнамац: Не, имамо још једно такво.

Н1: Имате ли топле воде?




Вијетнамац: Имамо, али топле воде има довољно само за пет људи.

Н1: Овде вас је 700, а топле воде дневно буде само за пет људи?

Вијетнамац: „Овде нас је 500, и топле воде је довољно само за петоро. Исто је и у другом купатилу“.


Прочитајте још: 


Није им требало много да схвате оно што Зрењанинци знају већ 17 година – да је вода која пију опасна по здравље.

Вијетнамац: Погледајте како изгледа чиста вода.

Н1: Ту воду користите за пиће?

Вијетнамац: Не, ја не могу да пијем ту воду, али неки људи је прокувавају и онда пију.

Можда су се баш због тога неки од њих разболели – у импровизовану болничку соби, јер лекара немају, кажу нам, смештају болеснике. Ови људи и у Вијетнаму су били сиромашни, овде им је, ипак, кажу, горе.

Вијетнамац: Зато што немамо воде, немамо струје, све је прљаво, није чисто. Врло је лоше. Све. Погледајте тоалете, све је лоше. Немамо ништа! Много је проблема. Покушали смо са Кинезима да причамо о води, и ништа не вреди. Хоћу назад у Вијетнам.

Прочитајте још:  Споменик руском добровољцу који је погинуо у Републици Српској

Н1: Хоћете да се вратите?




Вијетнамац: Да!

И то пре зиме – јер грејања у овим баракама нема.

Вијетнамац: Не знам, тек сам стигао овде, не знам колико хладно ће да буде, никад нисам видео снег.

Н1: Никад у животу?

Вијетнамац одговара кроз смех: Никада.


Прочитајте још: 


Иако се радују што ће по први пут у животу видети снег, плаше се хладноће и зимских месеци. Многи би желели да оду одавде, али немају лична документа. Кинеске газде, кажу нам, узеле су им пасоше, а вијетнамска агенција која их је ангажовала, прекинула је сваки контакт са њима када су стигли у Србију,

И тако им не преостаје ништа друго осим да сваки дан одлазе на посао, због ког су и дошли на други крај света. На два точка, опремљени шлемовима чије боје указују на то које су националности. У правцу градилишта Линглонга, и за њих, неизвесне будућности.

[table id=1 /]



Ксенија Павков/н1

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *